Stiri

Oraşul unde oamenii au suportat 58,5 grade Celsius săptămâna aceasta

4
min
27/11/2023

Aproape 3.000 de oraşe şi orăşele au fost puse sub alertă roşie de caniculă.

Rio de Janeiro, al doilea cel mai populat oraş din Brazilia a înregistrat marţi temperaturi care s-au simţit ca 58,5 de grade Celsius.

Autorităţile municipale au spus că duminică au fost înregistrate temperaturi record pentru luna noiembrie, de 42,5 grade Celsius, iar căldură de marţi a fost exacerbată de umiditatea ridicată.

Peste 100 de milioane de oameni au fost afectaţi de caniculă, care va dura cel puţin până astăzi, potrivit BBC News.

Oamenii s-au plâns de faptul că se simt extenuaţi din cauza căldurii şi, în acelaşi timp, nu pot dormi din cauza ei. Mai mult, oamenii care muncesc afară au descris căldura ca fiind „insuportabilă”.

Între timp, aproape 3.000 de oraşe şi orăşele au fost puse sub alertă roşie de caniculă, care este cauzată de criza climatică şi de fenomenul climatic El Niño, potrivit autorităţilor. Alerta indică un potenţial pericol grav pentru sănătate.

Valul de căldură, care vine cu mai mult de o lună înainte de începutul verii în emisfera sudică, a dus la creșterea consumului de energie al Braziliei la niveluri record, în timp ce oamenii folosesc aerul condiţionat pentru a se răcori. În mod ironic, folosirea aerului condiţionat contribuie la încălzirea globală.

Cercetările Institutului Naţional de Meteorologie din Brazilia (Inmet), publicate săptămâna trecută, au arătat că temperatura medie în țară a fost peste media istorică din iulie până în octombrie.

Vremea extremă devine din ce în ce mai frecventă și mai intensă în multe locuri din lume din cauza schimbărilor climatice. Potrivit oamenilor de știință, perioadele cu valuri de căldură devin mai lungi și mai intense în multe locuri și acest lucru este preconizat că va continua în timp ce oamenii continuă să elibereze gaze cu efect de seră care încălzesc planeta.

Pământul se află în prezent într-o fază meteorologică El Niño, timp în care temperaturile globale cresc de obicei.

Foto: Freepik