Stiri

Bulgaria are prima stație de încărcare cu hidrogen

2
min
13/5/2024

Statul vecin investește în energie curată cu ajutorul specialiștilor de la Academia Bulgară de Științe

Prima stație de încărcare cu hidrogen din Bulgaria și din regiune a fost inaugurată pe strada Iskarsko Shose numărul 11 din Sofia, conform anunțului făcut de Academia Bulgară de Științe (BAS) și HITMOBIL – Centrul de competență pentru tehnologii și sisteme pentru generarea, stocarea și consumul de energie curată. La eveniment a participat și academicianul Evgeni Budevski de la Institutul de Electrochimie și Sisteme Energetice (IEES) de la BAS, potrivit focus-energetic.ro.

Această stație de încărcare cu hidrogen din Sofia reprezintă debutul mobilității electrice cu hidrogen în Bulgaria. Aquachim, Monbat și Delectra sunt principalele companii contractante ale acestui proiect.

Ajutor de la austrieci

Stația de încărcare cu hidrogen este produsă de compania austriacă EDC-Anlagentechnik și funcționează prin electroliză, având o capacitate zilnică de opt kilograme de hidrogen. Acesta este comprimat la presiunea necesară pentru realimentare și este livrat direct la stație. Stația dispune de două prize de încărcare: de 350 bari și de 700 bari, pentru a acoperi capacitățile de încărcare ale mașinilor, camioanelor ușoare și grele. Utilizarea rezervoarelor tampon de înaltă presiune permite încărcarea în câteva minute. În plus, pentru a satisface cererile mai mari, stația poate folosi și hidrogen din grupuri de cilindri provenit din alte surse.

Unitățile de înaltă presiune ale stației pot stoca până la 70 de kilograme de hidrogen comprimat, asigurând astfel o autonomie de până la 7.000 de kilometri. Capacitatea de compresie a hidrogenului este de aproximativ 40-50 de kilograme pe zi, ceea ce permite alimentarea a 10-15 mașini sau două autobuze pe zi.

Proiectul HITMOBIL este implementat în cadrul unui grant din Programul Operațional de Știință și Educație pentru Creștere Inteligentă, cofinanțat de UE.

Hidrogenul ar putea fi viitorul

Președintele Academiei Bulgare de Științe, academicianul Julian Revalski, a subliniat potențialul Bulgariei de a deveni lider în cele mai avansate tehnologii inovatoare din lume.

Europarlamentarul bulgar Tsvetelina Penkova a remarcat importanța deschiderii primei stații de hidrogen din Bulgaria și din regiune, evidențiind că în ultimii cinci ani, în Parlamentul European, unul dintre subiectele principale a fost tocmai combustibilul viitorului – hidrogenul.

Viceministrul interimar al Inovării și Creșterii, profesorul Georgi Angelov, a explicat că există o Strategie a Hidrogenului care stabilește o serie de măsuri și pași pentru dezvoltarea hidrogenului în următorii ani. El a adăugat că Bulgaria se aliniază complet la tendințele mondiale, chiar dacă în alte țări, mai dezvoltate economic, această tehnologie este încă în faza incipientă.