Stiri

Căldură extremă în Europa: o criză de sănătate publică. 175.000 de decese anual!

2
min
2/8/2024

În fiecare an, Europa se confruntă cu peste 175.000 de decese cauzate de căldura extremă, conform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Regiunea europeană, care include și Asia Centrală, se încălzește de două ori mai repede decât media globală, fiind cea mai afectată de creșterea temperaturilor la nivel mondial, conform Agerpres.

Din cele 489.000 de decese anuale provocate de căldură la nivel global între 2000 și 2019, Europa contribuie cu 36%, adică o medie de 176.040 de decese anual. Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, a subliniat că "oamenii plătesc un preț greu" din cauza temperaturilor crescute. În ultimele două decenii, mortalitatea asociată căldurii a crescut cu 30%.

Afectarea sănătății de căldura extremă

OMS avertizează că temperaturile extreme agravează afecțiunile cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, respiratorii și cerebrovasculare, precum și sănătatea mintală și diabetul. De asemenea, căldura intensă poate duce la „strestermic", atunci când corpul nu mai poate menține o temperatură normală de36-37 grade Celsius, fiind în prezent principala cauză de mortalitate legată declimat în regiune.

Organizația prevede că numărul deceselor cauzate de căldură va crește rapid în următorii ani din cauza schimbărilor climatice, care intensifică valurile de căldură. Cei mai fierbinți trei ani înregistrați vreodată în regiunea europeană au fost după 2020, iar cei mai calzi 10 ani au fost după 2007. Pentru a contracara această criză, OMS recomandă măsuri simple de adaptare: adăpostirea de căldură, menținerea răcorii în locuințe și hidratarea frecventă.

Apelul la acțiune al ONU

Pe 25 iulie, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut măsuri urgente pentru a combate „epidemia" de căldură extremă, descriind-o drept un „ucigaș invizibil". El asubliniat necesitatea protejării persoanelor vulnerabile și a muncitorilor expuși la căldură, și a reiterat importanța limitării creșterii temperaturii globale la 1,5 grade Celsius.