-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Știri fresh

Sute de parcuri solare pentru primării

România, câştig de cauză într-un dosar privind energia regenerabilă. Investitorii care au dezvoltat 31 de centrale fotovoltaice, obligați să plătească milioane de euro

22 ianuarie 2025, 12:02

Misterul moștenitorilor Parcului IOR: Terenul retrocedat rămâne captiv între procese și nepăsare

22 ianuarie 2025, 11:09

Șacalii din Delta Dunării, problematici! Recomandările autorităților: „Limitarea numărului de șacali se face prin limitarea accesului la hrană, și nu prin împușcare”

Șacalii din Delta Dunării, problematici! Recomandările autorităților: „Limitarea numărului de șacali se face prin limitarea accesului la hrană, și nu prin împușcare”

22 ianuarie 2025, 10:01

Patru parcuri fotovoltaice construite in Gorj

Licitație de 1,2 miliarde de lei pentru patru parcuri fotovoltaice noi la Rovinari și Turceni în județul Gorj

22 ianuarie 2025, 09:00

#greenTALKS

green-talks-coca-cola-hbc-romania-si-angajamentul-pentru-sustenabilitate-o-strategie-pentru-viitor-interviu-cu-alice-nichita-corporate-affairs-sustainability-director-video

GREEN TALKS. Coca-Cola HBC România și drumul spre sustenabilitate, o strategie pentru viitor. Interviu cu Alice Nichita, Corporate Affairs & Sustainability Director VIDEO

13 august 2024, 07:02

#greenTALKS Valentin Krancevic: „Let’s Do It, Romania! este locul unde oamenii se schimbă și devin parte din soluție” - VIDEO

#greenTALKS Valentin Krancevik: „Let’s Do It, Romania! este locul unde oamenii se schimbă și devin parte din soluție” – VIDEO

30 octombrie 2024, 09:02

#greenTALKS. Conservarea Munților Făgăraș, un model pentru Europa. Interviu cu Barbara și Christoph Promberger, directorii Fundației Conservation Carpathia

#greenTALKS. Conservarea Munților Făgăraș, un model pentru Europa. Interviu cu Barbara și Christoph Promberger, directorii Fundației Conservation Carpathia

2 decembrie 2024, 15:39

Salveaza Articolul

4 minute de citit

Calendar 2022 – evenimente politice cu miză climatică

Scris de: Green News | 2 mai 2022, 09:44

calendar-2022-evenimente-politice-cu-miza-climatica

De la raportul Global Trends 2040 publicat de Consiliul Național de Inteligență American, la raportul IPCC si spre final COP26 semnalul este unul clar: este necesară o cooperare mai strânsă la nivel global în privința politicilor climatice pentru reducerea emisiilor GES și respectarea pragului de 1.5 grade celsius până în 2050, ne informează Infoclima.

2022 va fi un an încărcat cu evenimente, conferințe și summit-uri ce vor actualiza actualele măsuri și angajamente și posibil introduce noi politici.

– Anul va începe cu o conferință importantă în Doha desfășurată între 23 și 27 ianuarie, ce va aduce în discuție suportul pentru țări cu economii emergente (The Conference on Least Developed Countries [LDCs]). Tema este una foarte importantă pentru că este vital ca aceste economii să fie decarbonizate pentru protejarea unor ecosisteme deja fragile fără ca progresul lor economic să fie frânat.

– Pe data de 21 februarie 2022 raportul IPCC va prezenta rezultatele celui de-al 6-lea ciclu de lucru. Acesta va discuta impactul schimbărilor climatice asupra sistemelor naturale și antropice atrăgând atenția asupra potențialelor vulnerabilități precum și a metodelor de adaptare în fața schimbărilor climatice.

– Între 28 februarie și 3 martie va avea loc prima conferință climatică dedicată regiunilor Orientului Mijlociu și Africii de Nord organizat de UNFCCC (UN Climate Change). Această conferință  vizează o cooperare mai strânsă între statele acestor regiuni. Rămâne de văzut ce angajamente vor fi luate de statele din Golf, dar și state precum Libia, Algeria și Egipt.

– În luna martie va fi aniversarea cu numărul 50 a programului de mediu al Națiunilor Unite (UNEP). Aceasta va fi desfășurată în Nairobi, Kenya. O temă importantă va fi eliminarea completă a utilizării combustibililor cu plumb și prevenirea extincției faunei și florei.

– Între 1 și 30 aprilie raportul IPCC (Working Group 3) pe tema mitigării schimbărilor climatice va fi publicat virtual. Prioritatea acestui raport va fi discutarea potențialelor soluții de reducere a GES existente și eliminarea GES din atmosferă. Raportul de sinteză va fi publicat în luna septembrie.

– Aprilie-mai 2022 Conferința nr. 15 a Națiunilor Unite ce va discuta problema deșertificărilor la nivel global, un subiect foarte important din perspectiva României care se confruntă cu deșertificări din ce în ce mai pronunțate mai ales în zonele de sud și sud-vest.

– Între 25 aprilie și 8 mai în orașul Kunming din China va avea loc a doua parte a conferinței Națiunilor Unite pe tema biodiversității globale ce vizează finalizarea și adoptarea programului de lucru Post 2020 global diversity framework (primul draft disponibil aici), ne menționează Vlad Radu Zamfira (Master of Arts Archaeology & History, Certificate of Postgraduate Studies Mediterranean & Venetian 16th century History (1559-1581), University of Aberdeen, Scotland).

– La începutul lunii mai (2-6), la Seul, Coreea de Sud va avea loc Congresul XV dedicat sectorului forestier. Acest congres va avea 6 mari părți ce discută reversarea defrișărilor (temă mult discutată și la COP 26), crearea unui framework de utilizare mai sustenabilă a resurselor forestiere și implementarea a noi programe de monitorizare și colectare a datelor referitoare la starea pădurilor la nivel global.

– Spre sfârșitul lunii iunie (26-30) la Katowice în Polonia va avea loc ediția numărul 11 a World Urban Forum. Tema principală va fi cea a formării unui management urban mai sustenabil, mai ales datorită faptului că urbanizarea la nivel global va crește de la 56% (stadiul actual) la 60% în 2030. Viitorul umanității va fi preponderent în zone urbane care vor trebui adaptate și remodelate pentru a face față actualelor schimbări climatice.

– De asemenea între 27 iunie și 1 iulie va avea loc conferința Națiunilor Unite dedicată mărilor și oceanelor, organizată cu suportul guvernelor Portugaliei și Kenyei în Lisabona. Headline-ul este “să salvăm oceanul nostru și să protejăm viitorul nostru“ datorită faptului că sănătatea marilor și oceanelor este vitală pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice, a insecurității legată de hrană, exctincția faunei ș.a.m.d.

– Apoi spre finalul anului 2022 între 8 și 18 noiembrie 2022 la Sharm El-Sheikh în Egipt va avea loc COP27 ce va evalua progresul angajamentelor luate la COP26 Glasgow și posibil va discuta implementarea a noi măsuri în lupta împotriva schimbărilor climatice. Calendarul detaliat al COP 27 va fi publicat în a doua jumătate a anului viitor.

Așadar programul anului 2022 este unul foarte încărcat cu multe conferințe și evenimente dedicate unor sectoare vitale: Oceane, Păduri, Biodiversitate și Urbanism.