Solutii

Camere de supraveghere pe drumurile naționale pentru depistarea celor care abandonează deșeuri

2
min
20/8/2024

Pe drumurile naționale din județul Arad au fost instalate mai multe camere de supraveghere pentru a identifica și sancționa persoanele care aruncă deșeuri în locuri nepermise, fie în parcări amenajate, fie pe marginea șoselelor.

De la începutul anului, drumarii au colectat aproximativ 2.200 de metri cubi de gunoaie din aceste zone, conform Agerpres.

Conform declarațiilor oficialilor de la Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara, camerele de supraveghere sunt acum funcționale în nouă locații cu probleme recurente legate de deșeuri, în special în parcările de pe drumurile naționale. Alina Sabou, purtătorul de cuvânt al DRDP, a menționat că aceste sisteme de monitorizare sunt amplasate pe drumurile DN 7, DN 79, DN 79A și DN 76, în zone unde deșeurile provenite din gospodării sau construcții au fost adesea abandonate.

Imaginile captate de camere vor fi transmise către Poliție și Garda de Mediu, iar cei prinși riscă amenzi de pânăla 6.000 de lei. De asemenea, vehiculele folosite pentru transportul deșeurilor pot fi confiscate.

Gunoaie și în parcări

Până acum, din parcările și marginile drumurilor naționale din Arad au fost colectați 2.270 de metri cubi de deșeuri, cea mai mare parte provenind din zona de frontieră cu Ungaria, unde șoferii, în așteptarea ieșirii din țară, aruncă gunoaie pe marginea drumului, deși există containere disponibile.

Pe lângă eforturile constante de curățenie ale drumarilor, Primăria Nădlac organizează periodic acțiuni de colectare a deșeurilor din apropierea frontierelor. Cantități semnificative de gunoaie sunt adunate după perioadele de sărbători, cum ar fi Crăciunul, Paștele sau finalul lunii august, când traficul la frontiera de vest crește semnificativ, odată cu revenirea în țară a numeroși români care lucrează în străinătate. De exemplu, după Anul Nou, din zona Nădlac II au fost colectați peste 450 de saci de deșeuri în cadrul unei acțiuni de salubrizare organizate de DRDP.