Fructele de mare din Croația sunt în pericol din cauza căldurii extreme, care a afectat în mod sever fermele de scoici. Temperaturile ridicate ale apei mării, care au ajuns la aproximativ 30 de grade Celsius, au dus la pierderea a 90% din producția de scoici.
Zdravko Lasic, un fermier de scoici din Brijesta, a constatat că frânghiile care ar fi trebuit să fie pline cu midii sănătoase sunt acum acoperite doar cu cochilii goale. „În acest sezon, ne confruntăm cu o moarte masivă a midiilor, fără precedent. Nu putem spune cu siguranță cum și de ce s-a întâmplat, dar suntem convinși că temperaturile ridicate ale mării sunt cele care le-au ucis,” a declarat Lasic conform Euronews.
Efectele devastatoare ale căldurii au ucis nu doar midiile mature, ci și pe cele tinere, care urmau să fie recoltate anul viitor. „Îngrijorător este faptul că, pentru prima dată, ne aflăm în situația în care căldura ucide toate generațiile de midii, inclusiv pe cele mai mici. Midiile de semințe obișnuiau să supraviețuiască, dar acum, dacă încălzirea mării nu se oprește, dacă marea nu se răcește puțin, ne temem că nu vom avea destule midii de semințe și că nu vor crește suficient încât să poată fi vândute anul viitor,” a adăugat Zdravko Lasic.
În luna iulie, temperaturile în Croația au oscilat în jurul a 40 de grade Celsius, iar apa mării a atins un maxim istoric de 29,7 grade. Ana Bratos Cetinic, de la Departamentul de Acvacultură al Universității din Dubrovnik, a explicat că studiile recente arată că midiile sunt foarte sensibile la căldură și nu pot supraviețui temperaturilor de 30 de grade Celsius mai mult de trei zile, fenomen care probabil a avut loc în golful Mali Ston.
Ferma lui Zdravko a pierdut în jur de 70 de tone de midii, un semnal alarmant al impactului schimbărilor climatice asupra industriei fructelor de mare din regiune.