Life Style

Cantitate uriașă de deșeuri cu sigla SGR colectată în ultimele 6 luni

2
min
21/6/2024

Societatea RetuRO a colectat 85% din ambalaje, respectiv 29.000 de tone, de la implementarea SIstemului de Garanție Returnare și până în prezent.

RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), anunță că în primele șase luni de funcționare a programului au fost predate către reciclatori 29.000 de tone de ambalaje SGR, ceea ce constituie aproximativ 85% din totalul ambalajelor returnate și colectate de la consumatori, potrivit prwave.ro.

Din această cantitate, circa 90% a fost direcționată către operatori locali, urmând principiul "bottle-to-bottle", asigurând astfel că materia primă secundară este reutilizată pentru a produce același tip de ambalaj.

SGR este un proiect național cu un impact semnificativ asupra întregului lanț de colectare-reciclare, oferind transparență în ceea ce privește trasabilitatea cantităților colectate și direcționate spre reciclare. În primele șase luni de la lansare, sistemul a evoluat constant: 152.000 de tone de ambalaje au fost puse pe piață de producători, dintre care 34.000 de tone au fost colectate până la finalul lunii mai. În prezent, aproximativ 2.000 de curse zilnice sunt efectuate de cele 600 de vehicule implicate în procesul de colectare a ambalajelor SGR. Aproximativ 85% din ambalajele colectate au fost deja trimise la unitățile de reciclare, confirmând astfel eficiența sistemului.

Materialele revin în piață

„RetuRO nu doar că asigură întoarcerea materialelor în piață, dar și oferă transparență întregului ciclu al ambalajelor, de la introducerea lor pe piață, colectare, până la reciclare. Sistemul de Garanție-Returnare dezvoltă o infrastructură complexă, care susține eforturile de reciclare în România, integrând tehnologie de ultimă generație, planificare strategică și implicarea comunității. Rezultatele obținute în primele șase luni ne întăresc convingerea că, împreună cu toate părțile implicate, vom contribui decisiv la consolidarea unei economii circulare în România," a declarat Gemma Webb, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO.

Reciclare continuă

Calitatea materiei prime secundare furnizate de RetuRO este superioară altor materiale (PET, sticlă, metal) recuperate prin alte fluxuri de colectare, aspect confirmat de operatorii de reciclare. Acest lucru are un impact pozitiv asupra procesului de producție, de exemplu, prin eficientizarea consumului de energie. Reciclatorii atestă că baloții primiți prin SGR furnizează cantitățile necesare pentru un proces de reciclare continuu.

În perspectiva economiei circulare, RetuRO asigură întoarcerea materialelor în piață și transparența parcursului acestora de la introducerea pe piață, colectare, până la reciclare. RetuRO publică lunar rapoarte preliminare pe data de 15 și rapoarte finale pe data de 25, care includ cantitățile de ambalaje predate spre reciclare și cele intrate în instalațiile de reciclare.

Un mediu mai curat

RetuRO colaborează cu cele mai mari companii de reciclare din industria locală pentru diverse tipuri de materiale. Selecția acestora este bazată pe capacitatea de procesare a ambalajelor, tehnologiile disponibile pentru reciclare, experiența și reputația în domeniu, precum și stabilitatea financiară.

Procesul de selecție a operatorilor de reciclare urmărește ca ambalajele SGR, devenite materie primă secundară, să fie reciclate conform principiului "bottle-to-bottle", asigurând astfel că materia primă secundară este utilizată pentru a produce același tip de produs.

Sistemul de Garanție-Returnare reprezintă un pas important în promovarea economiei circulare în România. SGR este un instrument util, transparent și accesibil, care contribuie la un mediu mai curat și la un viitor sustenabil.