Poliția de Frontieră, în parteneriat cu Garda de mediu, au desfășurat acțiuni de control și verificare, în vederea combaterii introducerii în ţară a transporturilor ilegale de deşeuri.
În doar 2 luni, la începutul anului 2024, au fost descoperite cantități însemnate de deșeuri, aproximativ: 1.475 tone, după cum urmează: metale – 230.200 kg, mobilă – 211.700, textile/îmbrăcăminte – 185.000 kg, plastic – 155.700 kg, cauciuc (anvelope) – 120.000 kg, alte materiale precum deşeuri amestecate, carton, acumulatori, componente auto, electrocasnice – 575.500 kg.
În perioada similară a anului 2023 au fost descoperite 631 tone deşeuri, înregistrându-se astfel o creştere de 2,3 ori, scrie wall-street.ro
Trebuie menționat faptul că, autoritatea competentă pentru gestionarea deşeurilor la nivel naţional este Garda Naţională de Mediu, instituţie aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.
La punctele de trecere a frontierei, autoritățile vamale desfășoară operațiuni de control vamal și verifică legalitatea importului pentru mărfurile care îndeplinesc criteriile de intrare în țară. Potrivit legislației în vigoare, importul de deșeuri necesită o licență emisă doar cu aprobarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și a Ministerului Sănătății. Astfel, vehiculele încărcate cu astfel de mărfuri pot intra în țară doar dacă prezintă o licență de import având acordul scris al ambelor ministere.
Din punct de vedere procedural, polițiștii de frontieră informează autoritățile Gărzii de Mediu, care verifică documentele însoțitoare ale mărfii pentru a se asigura că aceasta respectă condițiile de intrare în țară. În cazul în care se constată încălcări ale legislației, reprezentanții Gărzii de Mediu decid interzicerea accesului pe teritoriul României pentru mărfurile respective. După finalizarea procedurilor de control, mărfurile sunt returnate societăților comerciale expeditoare din țara de origine.
Pe data de 7 februarie 2024, polițiștii de frontieră de la punctele de trecere a frontierei Borș II și Nădlac II, împreună cu reprezentanți ai Comisariatului Județean Bihor din cadrul Gărzii Naționale de Mediu și ai Protecției Consumatorului Bihor, au refuzat accesul în țară a trei camioane încărcate cu aproximativ 65 de tone de deșeuri. Șoferii nu au putut prezenta documentele necesare conform legislației în vigoare, iar autoritățile de control au interzis intrarea acestora în România, constatând că vehiculele erau încărcate cu 64.437 kg de deșeuri fără documentația corespunzătoare pentru import.
Foto: Politia de frontiera