Life Style

Caracal înlocuiește ghenele de gunoi cu 37 de ecoinsule ecologice

2
min
24/7/2024

Acces controlat și supraveghere video pentru o gestionare eficientă a deșeurilor, finanțată prin Agenția Fondului de Mediu

Primarul Ion Doldurea a anunțat că, în această toamnă, 37 de ecoinsule ecologice vor înlocui ghenele de gunoi din cartierele din Caracal. Accesul la aceste ecoinsule se va face pe bază de cartelă, iar zona va fi supravegheată video, pentru a preveni abandonarea deșeurilor menajere de către persoane neautorizate. Proiectul este finanțat prin Agenția Fondului de Mediu (AFM).

"În această toamnă vom amplasa 37 de ecoinsule ecologice în cartiere, care vor înlocui actualele ghene de gunoi. Accesul se va face cu cartelă, iar zona va fi supravegheată video, astfel că nicio persoană străină nu va putea pătrunde să abandoneze gunoi menajer sau de altă natură. Între timp, lucrăm la amenajarea platformelor pentru aport voluntar, un alt proiect important pentru protejarea mediului și asigurarea curățeniei în orașul nostru", a declarat Ion Doldurea conform reporter24.ro

Cum vor arăta ecoinsulele ecologice

Ecoinsulele ecologice vor include ansambluri de containere pentru colectarea separată a deșeurilor, care pot fi subterane (necesitând lucrări de construcție și montaj) sau supraterane (fără necesitatea construcțiilor complexe). Acestea vor fi protejate împotriva vandalismului și accesului neautorizat și vor dispune de acces digitalizat pentru locuitorii arondate.

Fiecare ecoinsulă va fi dotată cu:

- Modul GSM pentru transmisia datelor,

- Bază de date pentru beneficiarii serviciului,

- Interfață de facturare pentru toate unitățile administrativ-teritoriale beneficiare.

Datele colectate vor fi integrate într-un sistem digital principal de monitorizare și raportare, care va înregistra informații despre volumele și tipurile de deșeuri colectate, precum și despre persoanele care utilizează containerele.

Prin acest proiect, vor fi sprijinite activitățile și acțiunile specifice pentru înființarea și dotarea ecoinsulelor digitalizate, destinate colectării separate a următoarelor fluxuri de deșeuri:

- Deșeuri de hârtie și carton,

- Deșeuri de plastic,

- Deșeuri metalice,

- Deșeuri de sticlă,

- Deșeuri biodegradabile,

- Deșeuri reziduale.