...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Salveaza Articolul

3 minute de citit

Care sunt cele 12 măsuri pe care să le ia România pentru a-și asigura securitatea alimentară

Scris de: Green News | 26 ianuarie 2023, 08:21

care-sunt-cele-zece-masuri-pe-care-sa-le-ia-romania-pentru-a-si-asigura-securitatea-alimentara

Un reprezentant al fermierilor a spus că România ar putea să îşi producă singură tot necesarul de mâncare pentru populaţie, dar acest lucru s-ar putea realiza doar într-un scenariu optimist care presupune mai multe condiţii.

Realizarea unei strategii naţionale este vitală pentru a asigura tot necesarul de hrană pentru români, prin identificarea investiţiilor necesare, a spus Bogdan Chiripuci, manager politici şi programe pentru agricultură la Clubul Fermierilor Români, pentru Green News.

Mai poţi citi: România își poate produce singură tot necesarul de alimente, dar riscurile sunt mai mari decât câștigurile

Potrivit lui Chiripuci, România își poate securiza necesarul intern de produse alimentare prin măsuri precum:

  1. Investirea în infrastructură agricolă și introducerea de tehnologii avansate pentru a spori atât producția agricolă, cât și alimentară.
  2. Investirea în programe de formare a personalului din sectorul agroalimentar, dar și perfecționarea continuă a antreprenorilor din acest domeniu.
  3. Diversificarea produselor agricole și alimentare, ținând seama de profilul fiecărei zone;
  4. Asigurarea accesului la resursele de apă și realizarea unor lucrări agricole care să vizeze conservarea solului și a biodiversității;
  5. Promovarea unor practici agricole durabile și investirea în programe de educație agricolă, în scopul asigurării unei gestionări optime a resurselor;
  6. Implicarea activă a tuturor actorilor relevanți în realizarea și implementarea unei strategii pentru securitatea alimentară a țării: autoritățile statale, autoritățile locale, reprezentanți ai industriei agroalimentare, agricultorii, organizațiile neguvernamentale și comunitățile locale;
  7. Crearea de către autoritățile statale a unui cadru legislativ care să contribuie activ la finanțarea și sprijinirea proiectelor agricole și alimentare;
  8. Agricultorii ar trebui să își sporească producția agricolă prin optimizarea suprafețelor deținute și să implementeze practici agricole durabile;
  9. Organizațiile neguvernamentale ar trebui să sprijine programele de educație agricolă și să acorde asistență fermierilor membri;
  10. Comunitățile locale ar trebui să sprijine proiectele care vizează atât sectorul agroalimentar, cât și cel al agroturismului prin oferirea de resurse necesare implementării și menținerii activităților economice respective;
  11. 9.Dezvoltarea cercetării și inovării prin creșterea numărului de colaborări între universitățile de profil, stațiuni și institute de cercetare și agenții economici din sectorul agroalimentar, în scopul generării de rezultate practice și aplicabile, conectate în mod direct la ecomomia reală de piață;
  12. Aceste măsuri ar trebui să fie implementate în următorii ani, aspect care este susținut de strategiile și planurile naționale și europene (SDD, PAC – PNS, Pactul Verde European). Pentru a implementa planurile de acțiune trebuie să existe o colaborare permanentă, deschisă și funcțională între sectorul guvernanței, societatea civilă și mediul de învățare universitar şi preuniversitar.

Mai poţi citi: Factorii care pun în pericol accesul la mâncare în Europa, dezvăluiţi într-un raport al Comisiei Europene

Sursa foto: Pixexid