Laboratorul ar putea deveni noul „fermier” al viitorului în Marea Britanie, cu carne cultivată gata să fie disponibilă pe piață în următorii câțiva ani, conform declarațiilor autorităților alimentare.
Diverse tipuri de carne, de la friptură și carne de vită, până la pui și foie gras, sunt deja în fază de cerere, iar alte produse sunt preconizate să fie aprobate în următorii doi ani, potrivit descopera.ro.
Agenția pentru Standardele Alimentare (Food Standards Agency – FSA) a primit recent o finanțare de 1,6 milioane de lire sterline din partea guvernului pentru a dezvolta un sistem de evaluare a siguranței acestor alimente inovatoare. Potrivit FSA, Marea Britanie reprezintă o piață atrăgătoare pentru astfel de produse datorită numărului semnificativ de vegani, vegetarieni și flexitarieni, dar și a unei mai mari deschideri față de inovațiile alimentare comparativ cu alte state europene. De asemenea, sectorul financiar robust al Regatului Unit oferă un sprijin solid pentru start-up-urile din domeniu.
Creșterea celulelor de la animale
Carnea cultivată este produsă în laborator prin creșterea celulelor animale, eliminând astfel necesitatea creșterii și sacrificării animalelor. Acest tip de carne a fost deja aprobat pentru consumul uman în Singapore (în 2020), în SUA (în 2023), iar recent, în 2024, Israelul a dat undă verde pentru friptură cultivată. La nivel global, zeci de companii explorează dezvoltarea de produse similare, inclusiv carne de porc și pește cultivate.
Creșterea industrială a animalelor este unul dintre factorii principali responsabili pentru emisiile de gaze cu efect de seră și distrugerea mediului natural. În schimb, carnea cultivată necesită mult mai puține resurse, cum ar fi terenul și apa, și elimină problemele legate de bunăstarea animalelor. Deși acest tip de carne conține aceleași celule ca și cea provenită din sacrificarea animalelor, siguranța pentru consum rămâne o prioritate esențială, conform profesorului Robin May, consilier științific principalla FSA.
Consumatorii vor alege
„Companiile urmăresc să producă carne care să fie imposibil de distins de varianta convențională, însă procesele de obținere sunt fundamental diferite,” explică profesorul May. Celulele sunt cultivate într-un mediu lichid și stimulate să se dezvolte în mușchi, sânge și țesut adipos, conform unui raport publicat de The Guardian.
May a mai subliniat că, deși FSA a fost criticată pentru întârzieri în aprobarea alimentelor noi, prioritatea agenției rămâne siguranța consumatorilor: „Oamenii se așteaptă ca noi să facem tot posibilul pentru a asigura că produsele pe care le cumpără sunt sigure.”
Producătorii de carne cultivată susțin că aceasta este mai sigură decât carnea tradițională din mai multe puncte de vedere. În primul rând, evită riscul de contaminare cu bacterii periculoase precum E. coli și salmonella, prezente adesea în ferme, și elimină necesitatea folosirii antibioticelor administrate animalelor.