Castorii accelerează schimbările climatice din Arctica, cucerind tundra din Alaska și transformând complet apele.
Schimbările sunt atât de bruște și drastice încât sunt clar vizibile din spațiu.
Tundra nord-americană, invadată
Pe măsură ce tundra arctică se încălzește, plantele lemnoase cresc de-a lungul râurilor și pâraielor, creând habitate perfecte pentru castori.
Atunci când castorii găsesc aceste ape, le transformă în „acasă” făcând ceea ce știu ei cel mai bine: mestecând și cărând lemne pentru a construi baraje, înfundând râurile și pâraiele rapide pentru a face iazuri luxuriante, explică Science Alert.
Ceea ce a fost odată o linie subțire de apă care traversa tundra a devenit o salbă de iazuri făcute de castori.
Poți citi și: Praful atmosferic ascunde o parte din încălzirea cauzată de gazele cu efect de seră
„Nu există foarte multe alte animale care să lase o amprentă pe care o puteți vedea din spațiu”, a declarat Ken Tape, ecologist la Universitatea din Alaska Fairbanks, din SUA.
„Un alt astfel de animal este omul. Lucrul amuzant este că oamenii nu ar primi o autorizație pentru a face ceea ce fac castorii acum”, a completat el.
Invazia a început după 1950
Această invazie a tundrei nord-americane de către rozătoarele cu blană are implicații mixte. Iazurile creează oaze luxuriante care ar putea duce la creșterea biodiversității, în schimb, creându-le, castorii accelerează schimbările climatice.
Tape și colegii săi au evaluat fotografii aeriene începând cu cele din anii 1950 și nu au găsit semne de prezență a castorului în tundra arctică din Alaska. Primele semne ale castorilor au apărut în imaginile din 1980. În imaginile din satelit din anii 2000 și 2010, iazurile de castori s-au dublat.
Sursa foto: Public Domain Pictures/ Linnaea Mallette/ CC0 1.0