Life Style

Cât de deschiși sunt românii să recicleze în această perioadă?

3
min
19/6/2020

Este o întrebare cu un răspuns destul de dificil în contextul actual, deși ar trebui să vină simplu și firesc: consumi, colectezi selectiv și reciclezi.

E dificil ca oamenii să își schimbe comportamentul voluntar, fiind mai ușor dacă  au  o motivație pentru această schimbare, o stare de confort față de situația anterioară în care se aflau. Ca să se schimbe comportamentul cuiva, este necesară o determinare. Există în psihologie o metodă care se numește „logica paradoxală”, ce presupune repetarea zilnică a faptelor negative pe care individul le realiza în mod constant până când reușește să vadă detașat efectele acestor fapte. Aceasta tehnică mizează pe inversarea atitudinii, astfel încât teama anticipată că efectele faptelor vor fi negative, să se transforme într-o dorință parodoxală că își poate schimba comportamentul și asuma responsabilitatea faptelor sale. Schimbările climatice cauzate de încălzirea globală, efectul gazelor de seră care distrug fauna și flora, gropile de gunoi care emană gaz metan și alte noxe care distrug calitatea aerului, pătrunderea deșeurilor lăsate să putrezească în pânza freatică și deterioarea calității apei sunt numai câteva din exemplele negative pe care nepăsarea noastră le crează asupra mediului în care trăim.

Pentru un comportament responsabil, pentru o schimbare pe termen lung, și exemplele pozitive pot determina acțiunile sustenabile de zi cu zi. Proiectele sustenabile, de comunicare dar și de colectare, care nu încep azi și se încheie mâine, comunicate bine de către ONG-uri, pot da rezultate. Iată câteva din exemplele - motivele pentru care reciclarea dozelor din aluminiu este atât de importantă:

  • Aluminiul este reciclabil la nesfârșit fără a-și pierde din calități
  • Prin reciclarea lui se economisesc importante resurse naturale și energie
  • Reciclând dozele din aluminiu, economisim cu 95% mai multă energie decât dacă le-am produce din materii prime
  • O doză reciclată ajunge înapoi în magazine sub formă de doză nouă în numai 60 de zile

Colectarea și reciclarea dozelor de aluminiu este o necesitate, atât la nivel individual cât și al societății în ansamblu.

Aproape 45% din deșeurile casnice sunt ambalaje și materiale reciclabile. Această cantitate a crescut în ultimii ani și va crește în continuare. Așadar, reciclarea este o necesitate, nu un moft. Fiecare dintre noi are responsabilitatea și obligația de a contribui la ecologizare, iar acest lucru se poate face cu minimum de efort și ne este la îndemână – RECICLÂND.