Stiri

Catastrofă ecologică provocată de un conflict armat

1
min
18/7/2024

O pată uriașă de petrol a apărut în largul coastei Yemenului, după un atac armat.

O imensă pată de petrol, întinsă pe 220 de kilometri, a fost descoperită în largul coastei Yemenului, în urma unui atac recent asupra unui petrolier, efectuat de rebelii houthi. Acest incident a fost raportat miercuri de un ONG specializat în protecția mediului, relatează AFP, citată de Agerpres.

Conform imaginilor furnizate de satelitul Sentinel-2 al Agenției Spațiale Europene, marți a fost observată o pată de petrol în apropierea locului unde a fost atacată nava Chios Lion. ONG-ul Conflict and Environment Observatory (CEOBS), cu sediul în Marea Britanie, a confirmat această informație, indicând că pata se extinde pe o lungime de peste 220 de kilometri. CEOBS a precizat, într-un mesaj publicat pe rețeaua socială X, că "de pe nava avariată se scurge petrol".

Navă fără echipaj

Petrolierul Chios Lion, înregistrat sub pavilion liberian, a fost atacat luni la aproximativ 180 de kilometri nord-vest de portul yemenit Hodeidah. Atacul a fost efectuat de o navă fără echipaj, care a provocat pagube minore, conform raportului United Kingdom Maritime Trade Operations, administrat de Marina britanică. CEOBS a adăugat că pata de petrol s-a format la circa 196 de kilometri nord-vest de Hodeidah, locul exact al atacului asupra petrolierului.

Centrul Comun de Informare Maritimă (JMIC), coordonat de o coaliție navală occidentală, a declarat marți că petrolierul Chios Lion verifică o posibilă scurgere de petrol. Rebelii yemeniți au intensificat atacurile asupra navelor în Marea Roșie și în Golful Aden începând din noiembrie, susținând că această campanie este menită să exprime solidaritatea cu palestinienii din Fâșia Gaza, unde Israelul este angajat într-un conflict cu mișcarea islamistă palestiniană Hamas.

Sursa Foto: Osamah Abdulrahman / AP / Profimedia