Life Style

Ce comportamente prietenoase cu mediul au adoptat românii în ultimul an

4
min
6/7/2023

Un studiu recent arată că mulţi români susţin că au un comportament responsabil faţă de mediu.

Trei sferturi dintre români au folosit mijloace de transport prietenoase cu mediul în ultimul an, potrivit unui studiu al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

Studiul, lansat pe 22 aprilie pentru a marca Ziua Pământului, arată că mulţi români susţin că au un comportament responsabil faţă de mediu.

Deşi 76% au optat pentru mersul pe jos, cu bicicleta, cu transportul în comun şi cu autoturisme electrice, mai mult de jumătate (54%) dintre respondenți au autovehicule care utilizează drept combustibil motorina, 36% utilizează benzina, 6% GPL, 2% au un autovehicul hibrid, iar 1% folosesc energia electrică. Peste o treime au în plan să cumpere un autovehicul electric, dar amână acest moment din cauza costului mare, iar peste jumătate declară că nu îşi permit un astfel de vehicul. Totuşi, 20% dintre respondenţi şi-au achiziţionat, în ultimul an, o maşină mai prietenoasă cu mediul (hibrid, electrică etc.).

Citeşte şi: Zonele cu emisii reduse „pot fi considerate restrictive”, dar conduc la „o viaţă mai bună” pentru români

Totodată, în ultimul an, şase din 10 români au optat pentru utilizarea maşinii alături de alte persoane (carpooling) sau folosirea maşinilor mai eficient.

Atitudinea românilor cu privire la energia regenerabilă

88% dintre participanţii la studiu au spus că au în locuinţe becuri LED, 31% au termostat programabil şi 9% deţin panouri solare.  

Unul din 10 şi-a instalat un echipament care produce energie regenerabilă precum turbine de vânt sau panouri solare.

Citeşte şi: Dacă bucureştenii nu conştientizează pericolul, măsurile de restricţionare a traficului 'nu vor funcţiona'

Însă jumătate dintre români nu ar plăti suplimentar pentru a folosi energie din surse regenerabile, potrivit studiului.

O treime dintre respondenţi sunt dispuşi să plătească cel mult 10% în plus, 9% ar plăti între 11 şi 20% în plus şi doar 3% ar aloca suplimentar între 21 şi 30%.

Un procent de 87% dintre români au spus că au redus consumul de energie acasă.

Alte comportamente prietenoase cu mediul

În ceea ce priveşte reducerea consumului de apă acasă, 83% dintre români au declarat că au făcut acest lucru în ultimul an.

Peste nouă din 10 români au spus că au aruncat deşeuri doar în zonele dedicate acestora şi au avut un comportament responsabil în legătură cu poluarea apei.

Citeşte şi: Oraşele unde şoferii ar putea avea restricţii de acces sau taxe suplimentare din 2025

Nouă din 10 români au spus că au colectat selectiv deşeurile, iar opt din 10 au redus utilizarea produselor de unică folosinţă precum tacâmuri, pungi de plastic şi şerveţele umede.

Şapte din 10 români au spus că au cumpărat produse locale şi de sezon în locul celor transportate din locuri îndepărtate, contribuind la emisiile de dioxid de carbon, iar 64% au consumat o cantitate mică de produse de origine animală, din comerţ.

Citeşte şi: Neneciu: „Nu avem date despre poluarea aerului, nu avem probleme”

Citeşte şi: Doar maşinile electrice vor fi acceptate în Europa

Citeşte şi: România ‘a pierdut deja competiţia cu alte ţări europene’ pentru producţia de baterii auto electrice

Foto: Freepik