Stiri

Cea mai adâncă peșteră din România, mai mare decât se credea! Speologii au petrecut 16 zile în Avenul de sub Vârful Grind, din Piatra Craiului

2
min
1/10/2024

Avenul de sub Vârful Grind, considerată cea mai adâncă peșteră din țară, a câștigat încă 1,5 metri în adâncime, arată Brașov.net. Speologii au petrecut mai bine de două săptămâni în interior.

Cea mai adâncă peșteră din România, mai mare decât se credea! Speologii au petrecut 16 zile în Avenul de sub Vârful Grind, din Piatra Craiului

În urma taberei de explorare „Grind 2024”, care s-a desfășurat în Masivul Piatra Craiului în perioada 6-24 septembrie 2024, speologii au ajuns la adâncimea de -801,5 metri, fiind actualizat astfel recordul de adâncime pentru o peșteră din țară. Vechiul record de adâncime a fost stabilit anul trecut, în același aven, adâncimea atinsă atunci fiind de -800 m.

Dincolo de acest punct a fost găsită o nouă trecere, impenetrabilă pentru moment, dar este vizibilă o continuare verticală de 3-5 metri și o continuare probabilă dincolo de aceasta, care este un nou imbold pentru explorările viitoare din Avenul de sub Vârful Grind, arată Brașov.net.

Avenul de sub Vârful Grind, cel mai adânc aven din România

Avenul a fost descoperit în anul 1985 într-o zonă în care există unul dintre cele mai mari potențiale de denivelare din țară și este încă în explorare.

Este o cavitate formată preponderent din puțuri și verticale, parcurgerea avenului fiind una dificilă, făcută în totalitate pe corzi, folosind tehnica de progresie specifică speologiei.

Intrarea în Avenul de sub Vârful Grind se află la altitudinea de ~ 1922 m pe versantul estic al  Munților Piatra Craiului. Este localizată pe abruptul de sub creasta principală, pe unul din Hornurile Grindului (vale de abrupt).

Inițial, cavitatea a fost denumită Avenul de sub Vârful Grind, dar de-a lungul timpului au fost folosite și alte denumiri: Avenul de sub Colții Grindului, Avenul din Colții Grindului, Avenul de sub Hornurile Grindului sau Avenul din Grind.

“Avenul din Grind” este o denumire folosită inițial pentru Avenul din Funduri din același masiv (-122 m *), denumire care apoi a fost folosită – discutabil – greșit și pentru Avenul de sub Vârful Grind generând confuzii asupra localizării celor două avene.