...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

#greenTALKS

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: "Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul"

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: „Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul”

11 noiembrie 2024, 12:04

green-talks-coca-cola-hbc-romania-si-angajamentul-pentru-sustenabilitate-o-strategie-pentru-viitor-interviu-cu-alice-nichita-corporate-affairs-sustainability-director-video

GREEN TALKS. Coca-Cola HBC România și drumul spre sustenabilitate, o strategie pentru viitor. Interviu cu Alice Nichita, Corporate Affairs & Sustainability Director VIDEO

13 august 2024, 07:02

GreenTalks cu Oliver Bolton, CEO Earthly: Inovația și colaborarea, cheia sustenabilității VIDEO

GreenTalks cu Oliver Bolton, CEO Earthly: Inovația și colaborarea, cheia sustenabilității VIDEO

5 martie 2025, 13:06

Salveaza Articolul

3 minute de citit

Cel mai mare ghețar din lume a rămâne blocat în apropierea unei insule bogate în faună sălbatică din Antarctica

Scris de: ClaudiuPopa | 6 martie 2025, 13:11

Cel mai mare ghețar din lume a rămâne blocat în apropierea unei insule bogate în faună sălbatică din Antarctica
sursa foto: Live Science

Recent s-a aflat că cel mai mare aisberg din lume pare să se fi oprit la 70 de kilometri distanţă de o insulă izolată, în Antarctica. Acest lucru ar putea evita o coliziune temută cu o zonă majoră de reproducţie a faunei şi florei, anunţă grupul de cercetători British Antarctic Survey într-o informare recentă.

Cel mai mare ghețar din lume a rămâne blocat în apropierea unei insule bogate în faună sălbatică din Antarctica

Acest platou colosal de gheaţă – cunoscut sub numele de A23a -, cu o suprafaţă de 3.360 kilometri pătraţi, adică de peste două mari mai mare decât Londra Mare (Greater London) şi care cântăreşte mii de miliarde de tone, se afla în derivă către nordul Insulei South Georgia, purtat începând din decembrie de curenţi oceanici puternici.

Această situaţie a alimentat temeri că ar putea intra în coliziune sau să eşueze în ape mai puţin adânci în apropierea insulei, ceea ce ar putea perturba hrănirrea puilor de pinguin şi focă.

Însă, de la 1 martie, aisbergul a rămas blocat la 73 de kilometri de insulă, anunţa marţi într-un comunicat British Antarctic Survey.

”Dacă aisbergul rămâne eşuat, nu ne aşteptăm să afecteze în mod semnificativ fauna locală”, anticipa oceanograful Andrew Meijers, însărcinat cu supravegherea prin satelit a lui A23.

”În ultimele decenii, multe aisberguri care luau această rută prin Oceanul Austral s-au spart, dispersat şi s-au topit rapid”, declară el.

”Pescuitul comercial a fost perturbat în trecut. Pe măsură ce aisbergul se sparge în porţiuni mai mici, acest lucru ar putea îngreuna şi totodată face potenţial periculoase operaţinile de pescuit în regiune”, adaugă Meijers.

În schimb, ”nutrimentele din urma eşuării şi topirii ar putea creşte disponibilitatea hranei întregului sistem regional, inclusiv al pinguinilor şi focilor”.

A23a s-a desprins din platoul continental antarctic în 1986. El a rămas blocat timp de peste 30 de ani şi s-a eliberat în 2020, iar călătoria sa lentă către nord a fost întârziată de către forţe oceanice care l-au făcut se se învâtească pe loc.

În ianuarie, o porţiune de 19 kilometri s-a desprins, însă cercetătorii nu puteau spune cu precizie ce onsecinţe avea să aibă acest lucru asupra traiectoriei şi viitorului gigantului de gheaţă.