O echipă de cercetători de la Facultatea de Silvicultură din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava a identificat cel mai vechi arbore din România, cu o vârstă impresionantă de 511 ani. Descoperirea a fost făcută în Parcul Național Retezat, folosind tehnologie de ultimă generație pentru datarea exactă a speciilor de arbori.
Tehnologie de ultimă oră pentru descoperirea străbunului pădurilor
Cercetătorii au utilizat metode avansate de dendro-cronologie, care permit măsurarea precisă a vârstei arborilor. Ecosistemul prielnic din Parcul Național Retezat, combinat cu un climat favorabil, a permis evoluția acestui arbore, care acum este considerat cel mai bătrân arbore viu din România, relatează B1TV.
„Anul acesta, am avut norocul să îl găsim pe Ancestor. Arborele are 511 ani și este cel mai bătrân pe care l-am măsurat în cadrul laboratorului nostru”, a explicat Prof. univ. habil. dr. ing. Cătălin-Constantin Roibu, adjunctul directorului de proiect.
Un proiect de cercetare cu finanțare PNRR
Descoperirea face parte dintr-un amplu proiect de cercetare derulat între 2023 și 2026, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Proiectul este coordonat de Monica Ioniță, cercetător senior la un institut de cercetare din Germania, alături de Prof. Cătălin Roibu.
Acest studiu nu doar că pune în evidență valoarea excepțională a biodiversității din România, dar deschide și noi oportunități pentru protejarea și conservarea unor arbori unici în Europa.