Solutii

Cele mai traficate animale sălbatice! Statistici sumbre la nivel mondial

3
min
1/8/2024

Criminalitatea împotriva mediului și a faunei sălbatice a devenit unul dintre cele mai mari și mai profitabile sectoare ale criminalității la nivel mondial și continuă să se dezvolte în timp ce împinge multe specii în pragul extincției, a avertizat INTERPOL în cadrul summitului United for Wildlife.

Cu o valoare a pieței negre a produselor ilegale din specii sălbatice de până la 20 de miliarde USD pe an, braconajul și comerțul ilegal cu specii sălbatice au devenit un domeniu major de activitate pentru grupurile de crimă organizată și sunt din ce în ce mai legate de violența armată, corupție și alte forme de criminalitate organizată.

Braconajul și comerțul ilegal cu specii sălbatice nu numai că dăunează mediului și omoară specii aflate în pericol, dar costă și viața ofițerilor însărcinați cu protejarea vieții sălbatice, până la 100 de rangeri fiind uciși anual de braconieri în timp ce protejau animalele sălbatice în habitatele lor naturale.

Acest context stă la baza acordului încheiat la summitul United for Wildlife între Fundația Regală și INTERPOL cu privire la viitoarele eforturi comune de protejare a speciilor pe cale de dispariție împotriva traficului ilegal de animale sălbatice.

Cele mai traficate animale sălbatice! Statistici sumbre la nivel mondial

Traficul de animale sălbatice este al patrulea cel mai mare comerț ilegal din lume, atunci când include pescuitul și viața plantelor, după narcotice, traficul de persoane și produsele contrafăcute, potrivit U.S. Homeland Security.

Potrivit Ministerului Federal al Justiției și Protecției Consumatorilor din Germania, infracțiunile împotriva vieții sălbatice sunt frecvent asociate cu alte tipuri de infracțiuni, cum ar fi spălarea banilor, corupția, precum și frauda fiscală și vamală, dar acestea sunt doar rareori urmărite atunci când este vorba de infracțiuni împotriva vieții sălbatice. Suprapunerea infracțiunilor împotriva vieții sălbatice cu alte infracțiuni organizate grave face din acestea o „infracțiune convergentă”.

În timp ce încasarea aripioarelor de rechin a câștigat proeminență în știrile recente, graficul următor arată cum animalele cele mai afectate de comerțul ilegal cu specii sălbatice în perioada 2015-2021 au fost rinocerii, pangolinii și elefanții, reprezentând împreună aproape trei sferturi (73 %) din toate confiscările înregistrate.

Interpol avertizează că, pe măsură ce sectorul traficului ilegal de animale sălbatice continuă să crească, acesta contribuie la împingerea speciilor spre dispariție. Acest lucru este evidențiat și în World Wildlife Crime Report 2024, care arată cum 73% dintre mamiferele traficate confiscate între 2015 și 2021 au fost considerate amenințate, în timp ce același lucru a fost valabil pentru 62% dintre amfibienii și 59% dintre reptilele confiscate, arată Statista.

sursa foto: Statista.com

sursa foto: mongabay.com