Solutii

Centralele americane pe cărbune trebuie să capteze emisiile sau să se închidă

1
min
30/4/2024

Centralele de cărbune ar trebui să reducă sau să capteze 90% din emisiile lor de dioxid de carbon până în 2032

Centralele pe cărbune americane vor fi obligate să capteze emisiile din coșul de fum sau să se închidă conform unei noi reguli emise joi de Agenția pentru Protecția Mediului (EPA). Aceste limite pentru emisiile de gaze cu efect de seră, de la centralele electrice pe combustibili fosili, reprezintă cel mai ambițios efort al administrației Biden de a reduce poluarea cauzată de încălzirea globală, din sectorul energetic, care este al doilea cel mai mare contributor al națiunii la criza climatică, transmite The Guardian.

Noile reguli fac parte din angajamentul lui Joe Biden de a elimina poluarea cu carbon din sectorul electric până în 2035 și din întreaga economie până în 2050. Această măsură este una dintre cele patru separate care vizează centralele pe cărbune și gaze naturale și urmărește să ofere „certitudine regulată” industriei energetice și să le încurajeze să investească în tranziția către „o economie de energie curată.”

Pe lângă impunerea unor cerințe de reducere a poluanților toxici din apele uzate de la centralele pe cărbune și de gestionare a cenușii de cărbune în siguranță, noile reguli reduc poluarea de la centralele electrice pe combustibili fosili, protejează comunitățile și îmbunătățesc sănătatea publică, în timp ce susțin o sursă stabilă și de încredere de energie electrică pentru America.

Deși planul ar putea fi contestat de grupurile industriale și de statele cu tendință republicană, grupurile de mediu consideră această acțiune a EPA necesară pentru a combate criza climatică.

Pentru prima dată, regula centralelor electrice, impusă de guvernul federal, restricționează emisiile de dioxid de carbon de la centralele pe cărbune existente. Regula ar impune, de asemenea, noilor centrale electrice alimentate cu cărbune sau gaz să controleze până la 90% din poluarea cu carbon.

Până în 2047, noile standarde vor preveni 1,38 miliarde de tone metrice de poluare cu carbon, echivalent cu emisiile anuale a 328 de milioane de mașini pe benzină, și vor oferi sute de miliarde de dolari în beneficii pentru climă și sănătate, reducând numărul de decese premature și cazurile de astm și pierderile de zile de muncă sau școală.

Centralele pe cărbune care intenționează să rămână deschise după 2039 ar trebui să reducă sau să capteze 90% din emisiile lor de dioxid de carbon până în 2032, în timp ce instalațiile care urmează să se închidă până în 2039 vor avea un standard mai puțin strict, dar tot vor trebui să capteze unele emisii. Centralele care urmează să se retragă până în 2032 nu vor fi supuse noilor reguli.

Fotografie: Chris Carlson/AP