-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Știri fresh

Sute de parcuri solare pentru primării

România, câştig de cauză într-un dosar privind energia regenerabilă. Investitorii care au dezvoltat 31 de centrale fotovoltaice, obligați să plătească milioane de euro

22 ianuarie 2025, 12:02

Misterul moștenitorilor Parcului IOR: Terenul retrocedat rămâne captiv între procese și nepăsare

22 ianuarie 2025, 11:09

Șacalii din Delta Dunării, problematici! Recomandările autorităților: „Limitarea numărului de șacali se face prin limitarea accesului la hrană, și nu prin împușcare”

Șacalii din Delta Dunării, problematici! Recomandările autorităților: „Limitarea numărului de șacali se face prin limitarea accesului la hrană, și nu prin împușcare”

22 ianuarie 2025, 10:01

Patru parcuri fotovoltaice construite in Gorj

Licitație de 1,2 miliarde de lei pentru patru parcuri fotovoltaice noi la Rovinari și Turceni în județul Gorj

22 ianuarie 2025, 09:00

#greenTALKS

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: "Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul"

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: „Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul”

11 noiembrie 2024, 12:04

GreenTALKS cu GEODIS România despre digitalizarea și sustenabilitate în logistică. Interviu cu Pierre Kosc VIDEO

GreenTALKS cu GEODIS România despre digitalizarea și sustenabilitate în logistică. Interviu cu Pierre Kosc VIDEO

22 octombrie 2024, 12:10

green-talks-cu-gemma-webb-ceo-si-presedinte-al-returo-sgr-romania-un-model-de-succes-in-reciclare-sau-cum-sustenabilitatea-devine-realitate-video

GREEN TALKS cu Gemma Webb, CEO și președinte al RetuRO-SGR. România, un model de succes în reciclare sau cum sustenabilitatea devine realitate VIDEO

19 august 2024, 08:56

Salveaza Articolul

3 minute de citit

Cercetărorii au găsit o soluție pentru combaterea încălzirii globale: praful de diamant

Scris de: News Green | 21 octombrie 2024, 14:50

Un grup de oameni de știință din diverse domenii, inclusiv climatologie și meteorologie, a descoperit dovezi că eliberarea unor particule fine de diamant în atmosferă ar putea contribui la reducerea temperaturii globale. Studiul, publicat în Geophysical Research Letters, a folosit modele climatice tridimensionale pentru a evalua diferite tipuri de aerosoli care ar putea fi utilizați în acest scop, conform site-ului Phys.org.

În ultimii ani, cercetările au indicat că Pământul se apropie de un prag critic: creșterea temperaturilor globale a provocat modificări drastice în tiparele climatice, cu efecte care ar putea deveni din ce în ce mai severe. Pentru a aborda această criză, unii experți susțin că planeta are nevoie de măsuri rapide și eficiente de răcire activă. O variantă ar fi folosirea unor tehnologii pentru a extrage dioxidul de carbon din atmosferă și a-l stoca în siguranță. Însă, dacă acest punct critic a fost deja depășit, simpla reducere a emisiilor nu va fi suficientă; planeta va necesita metode de răcire mai directe.

Va reflecta lumina solară

Majoritatea cercetătorilor sunt de acord că injectarea de aerosoli în atmosferă, care să reflecte lumina solară înapoi în spațiu, ar putea fi o soluție viabilă. Până acum, dioxidul de sulf a fost considerat principalul candidat pentru acest proces, deoarece vulcanii emit în mod natural această substanță, oferind un model de observare a efectelor sale. Totuși, folosirea sa la scară globală ar putea avea efecte adverse, precum ploile acide și daune aduse stratului de ozon.

În acest context, echipa de cercetători a investigat alternative mai sigure și eficiente. Ei au simulat impactul a șapte materiale: calcit, diamant, aluminiu, carbură de siliciu, anatasă, rutil și dioxid de sulf, pentru a vedea care ar putea răci cel mai bine planeta. Studiul a relevat că praful de diamant s-a dovedit a fi cea mai promițătoare opțiune. Aceste particule reflectă eficient lumina și căldura solară, rămânând în atmosferă pentru o perioadă optimă și fără riscul de a provoca reacții chimice periculoase, cum ar fi ploile acide.

5 milioane de tone de diamant

Conform modelului creat, injectarea anuală a 5 milioane de tone de praf de diamant sintetic ar putea reduce temperatura globală cu aproximativ 1,6°C pe parcursul a 45 de ani. Totuși, această soluție vine cu un preț extrem de ridicat – se estimează că ar costa în jur de 200 de trilioane de dolari.

Sursa foto: NASA/Unsplash