Cercetătorii au descoperit recent efectul „oglinzii murdare” a Pământului prin care se accelerează încălzirea climatică. De fapt, pământul absoarbe mai multă lumină solară și captează mai multă căldură decât eliberează în spațiu, ceea ce face ca planeta noastră să se încălzească într-un ritm tot mai rapid, arată Eurekalert.
O nouă cercetare arată că zonele înnorate de deasupra oceanelor reflectă mai puțină lumină solară în spațiu decât înainte, ceea ce contribuie la încălzirea generată de creșterea nivelului de gaze cu efect de seră și determină accelerarea schimbărilor climatice.
Cercetătorii au descoperit efectul „oglinzii murdare” a Pământului care se accelerează încălzirea climatică. Cum ne afectează
Studiul, publicat în Environmental Research Letters, a constatat că acest efect de întunecare se produce în mai multe regiuni, inclusiv în zonele înnorate de pe coastele Californiei și Namibiei, dar și la marginea Antarcticii, unde topirea recentă semnificativă a gheții marine poate explica, de asemenea, absorbția mai mare a luminii solare de către oceane.
„Gândiți-vă la Pământ ca la o oglindă care reflectă lumina soarelui în spațiu. În timp, această oglindă devine mai murdară, în special deasupra oceanelor noastre, unde norii se schimbă. Acest lucru înseamnă că mai multă energie solară este absorbită în loc să fie reflectată, adăugându-se astfel la încălzirea cauzată de emisiile de gaze cu efect de seră, arată Eurekalert.
„O enigmă importantă de rezolvat este următoarea: norii se topesc pe măsură ce temperaturile cresc, ca o oglindă care aburește? Sau poluarea atmosferică în declin, care a luminat artificial oglinda ca un spray de curățare, se estompează acum? Trebuie să aflăm care este explicația care face ca norii să devină mai puțin strălucitori pentru a înțelege cât de mult se va produce încălzirea globală și cât de repede. Atenuarea globală remarcabilă ajută la explicarea motivului pentru care am asistat la o încălzire fără precedent în 2023.”, a declarat profesorul Richard Allan, autorul principal al studiului de la Universitatea din Reading.
Impactul poluării aerului asupra oamenilor
Cercetătorii au examinat încălzirea care a avut loc în perioada 2022-2023 și au descoperit că suprafața oceanului s-a încălzit chiar mai rapid decât ar putea fi explicat doar prin creșterea absorbției de energie.
Acest lucru i-a condus la concluzia că fie căldura a fost concentrată într-un strat mai puțin adânc al oceanului decât în mod normal, fie căldura suplimentară stocată în straturile mai adânci ale oceanului s-a întors la suprafață. A doua explicație se aliniază cu apariția condițiilor El Niño în 2023, când apa caldă din adâncurile oceanului a ieșit la suprafață în Pacific.
Studiul a constatat, de asemenea, că estul Chinei reflectă mai puțină lumină solară decât era de așteptat, probabil datorită eforturilor de succes de reducere a poluării aerului. Această constatare este semnificativă deoarece, în timp ce reducerea poluării aerului îmbunătățește sănătatea publică, aerul mai curat permite, de asemenea, ca mai multă lumină solară să treacă prin atmosferă și norii să ajungă la suprafața Pământului, contribuind la încălzirea cauzată de creșterea gazelor cu efect de seră care rețin căldura.
Cercetarea sugerează că aceste reduceri ale particulelor de aerosoli din China ar putea influența tiparele climatice dincolo de granițele sale, putând afecta, prin intermediul tiparelor vântului atmosferic, norii și temperaturile din regiunea Pacificului de Nord.