-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Știri fresh

Limitele Schengen. Cantități mari de deșeuri trec mai abitir granițele ca produse ”second-hand”

Cantități mari de deșeuri trec mai ușor granițele ca produse ”second-hand”, odată cu aderarea completă la Schengen

18 ianuarie 2025, 12:10

Tehnologii inspirate din plante

De la natură la știință: Tehnologii revoluționare inspirate de plante. Productivitatea poate crește cu peste 20%

18 ianuarie 2025, 10:20

val-de-caldura-in-tarile-nordice-aproape-35-de-grade-celsius-in-zona-arctica

Paradoxul verde: Norvegia stabilește un record istoric la extracția de gaz natural, alimentând Europa și investițiile sustenabile

18 ianuarie 2025, 09:10

Imperiul roman și plumbul

Semne ale poluării cu plumb de la apogeul Imperiului Roman, descoperite în gheața din Groenlanda! Metalul ar fi dus la scăderea IQ-ului mediu

17 ianuarie 2025, 17:36

#greenTALKS

green-talks-cu-gemma-webb-ceo-si-presedinte-al-returo-sgr-romania-un-model-de-succes-in-reciclare-sau-cum-sustenabilitatea-devine-realitate-video

GREEN TALKS cu Gemma Webb, CEO și președinte al RetuRO-SGR. România, un model de succes în reciclare sau cum sustenabilitatea devine realitate VIDEO

19 august 2024, 08:56

#greenTALKS la Climate Change Summit. Provocările și soluțiile gestionării apei în contextul schimbărilor climatice. Interviu cu Håkan Tropp VIDEO

#greenTALKS la Climate Change Summit. Provocările și soluțiile gestionării apei în contextul schimbărilor climatice. Interviu cu Håkan Tropp VIDEO

4 noiembrie 2024, 15:36

Tehnologii inspirate din plante

De la natură la știință: Tehnologii revoluționare inspirate de plante. Productivitatea poate crește cu peste 20%

18 ianuarie 2025, 10:20

Salveaza Articolul

4 minute de citit

Cererea de reexaminare a proiectului privind intervenția asupra urșilor a fost admisă parțial de Camera Deputaților

Scris de: Green News | 8 iunie 2022, 06:51

cererea-de-reexaminare-a-proiectului-privind-interventia-asupra-ursilor-a-fost-admisa-partial-de-camera-deputatilor

Comisiile reunite pentru administraţie publică, apărare naţională, mediu şi agricultură ale Camerei Deputaţilor au decis, marţi, să admită în parte cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis la proiectul referitor la intervenţia asupra exemplarelor de urs pentru prevenirea şi combaterea atacurilor asupra persoanelor şi bunurilor, parlamentarii păstrând prevederea potrivit căruia intervenţia se va face şi în extravilanul localităţilor, nu doar în intravilan, transmite Agerpres.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, în intravilanul localităţilor, a fost adoptat iniţial de Parlament în 15 decembrie 2021, iar şeful statului a solicitat reexaminarea lui.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a afirmat, la şedinţa comisiilor, că preşedintele Iohannis a solicitat reexaminarea pe două motive, unul – pentru a se rediscuta interpretarea stării de necesitate în care se va interveni asupra exemplarelor de urs, iar cel de-al doilea viza regândirea extinderii în extravilan a intervenţiei imediate.

Citește și: ANALIZĂ Cum reducem CO2 din atmosferă – păduri, turbării, mangrove și inventivitatea umană 

„Ministerul Mediului susţine solicitarea domnului preşedinte cu privire la reexaminarea articolului privind starea de necesitate sau redefinirea stării de necesitate, însă considerăm că extinderea în extravilan a acestor prevederi şi anume a intervenţiei graduale asupra exemplarelor de urs care generează un pericol iminent este bine venită.

Odată cu implementarea regulii de 24 de ore, cât poate să dureze o intervenţie în extravilanul localităţii în vederea îndepărtării pericolului, cred că avem aşa zisă plasă de siguranţă, o normă care previne abuzurile şi previne transformarea intervenţiei imediate într-o vânătoare.

În 24 de ore dacă în extravilan exemplarul nu este identificat, nu este înlăturat, nu este de găsit, intervenţia se încheie şi poate fi reluată doar în cazul în care exemplarul respectiv sau alt exemplar revine în locaţia respectivă”, a afirmat ministrul.

Citește și: Energia geotermală – poluare redusă şi costuri mai mici la încălzire. România are resursele, dar nu sunt exploatate

El a spus că, până în prezent, pe baza ordonanţei 81, au avut loc 223 de intervenţii asupra urşilor, care „nu s-au transformat într-un măcel în niciun caz”.

„Acuzaţiile care ne-au fost adresate de la bun început sunt fără nicio bază, pentru că 82% din aceste intervenţii s-au finalizat cu alungarea exemplarelor care au intrat în intravilanul localităţilor, 12% s-au terminat cu relocarea exemplarelor periculoase şi doar 6% au fost finalizate cu extragere a exemplarului agresiv.

6% înseamnă exact ceea ce ne-am propus noi, o intervenţie de extracţie doar în situaţiile critice, când exemplarul devine periculos, atacă echipa de intervenţie sau pun în pericol viaţa cetăţenilor în acţiunile de intervenţie imediată”, a explicat ministrul.

Deputaţii din comisii au aprobat cu 47 voturi „pentru”, 6 „împotrivă” şi 4 abţineri forma adoptată la Senat, admiţând în parte cererea de reexaminare a proiectului.

În acest sens, faţă de forma adoptată iniţial de Parlament, a fost eliminată prevederea potrivit căreia „prin excepţie, se regăseşte în situaţia stării de necesitate persoana care, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în timpul unei acţiuni legale de vânătoare, recoltează prin împuşcare ori îndepărtează prin alte mijloace un exemplar de urs brun care pune în pericol viaţa, integritatea sau bunurile sale ori ale unei alte persoane”.

Proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei, care este for decizional.

Sursa foto: Pixnio