Stiri

China a redus cu aproape 80% autorizațiile pentru noi centrale pe cărbune, potrivit Greenpeace

3
min
4/9/2024

China, cel mai mare constructor de centrale electrice pe cărbune din lume, a redus numărul de autorizații pentru centrale noi cu aproape 80% în prima jumătate a anului 2024, se arată într-un raport al unui grup de mediu, afirmând că timpul va spune dacă acesta a fost un punct de cotitură, arată Reuters.

China a redus cu aproape 80% autorizațiile pentru noi centrale pe cărbune, potrivit Greenpeace

Raportul Greenpeace pentru Asia de Est, bazat pe noi date privind aprobarea proiectelor, a constatat, de asemenea, că capacitatea eoliană și solară combinată a Chinei, de 11,8 terawați (TW), a depășit capacitatea pe cărbune (11,7 TW) pentru prima dată în prima jumătate a anului și a reprezentat 84,2% din întreaga capacitate nouă conectată la rețea.

În același timp, China a pus în funcțiune 14 centrale pe cărbune cu o capacitate totală de generare a energiei de 10,3 gigawați (GW) - o scădere de 79,3% față de primele șase luni din 2023, se arată în raportul publicat marți.

Gao Yuhe, șeful proiectului Greenpeace pentru Asia de Est, a declarat că expansiunea eoliană și solară a fost puternică în timp ce construcția de cărbune încetinește, dar că nu este clar ce înseamnă această încetinire pentru utilizarea combustibilului fosil intensiv în carbon.

„Oare provinciile chineze încetinesc aprobările pentru cărbune pentru că au aprobat deja atât de multe proiecte de cărbune în timpul acestei perioade de plan cincinal? Sau sunt acestea ultimele suflări ale puterii cărbunelui într-o tranziție energetică care a văzut cărbunele devenind din ce în ce mai nepracticabil? Doar timpul ne poate spune”.

Greenpeace a declarat că investițiile ar trebui îndreptate către îmbunătățirea conectivității la rețea, pentru a crește producția din flota uriașă de centrale eoliene și solare din China.Analiștii de la Centre for Research on Energy and Clean Air, cu sediul la Helsinki, consideră că este posibil ca emisiile de carbon ale Chinei să fi atins nivelul maxim în 2023. Aceștia raportează că emisiile au scăzut cu 1 % de la an la an în al doilea trimestru din 2024, în prima scădere trimestrială de la pandemia COVID-19.

China susține că încă construiește centrale pe cărbune pentru stabilitatea rețelei și pentru a se asigura că are suficientă energie dispecerizabilă în perioadele de vârf ale cererii, cum ar fi în timpul căldurii record care a cuprins o mare parte a țării în luna iulie.