Industria energetică din China a început în 2023 construcția de termocentrale pe cărbune cu o capacitate totală de aproape 100 de Gigavați, cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, potrivit unui raport publicat de Centrul de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA) și Global Energy Monitor.
Această expansiune ridică semne de întrebare cu privire la angajamentele climatice ale Chinei, având în vedere că țara este cel mai mare emitent de CO₂ la nivel mondial. În loc să reducă dependența de combustibili fosili, China adaugă energie regenerabilă peste o bază solidă de cărbune, subminând astfel tranziția către surse curate, notează Bursa.ro.
Un boom al cărbunelui, în ciuda promisiunilor climatice
📌 94,5 Gigavați de noi termocentrale pe cărbune au fost începute în 2023.
📌 3,3 Gigavați din proiecte suspendate anterior au fost reluate.
📌 China a fost responsabilă pentru 93% din noile termocentrale pe cărbune construite global.
„În următorii 2-3 ani, un număr mare de termocentrale pe cărbune vor fi conectate la rețea, consolidând și mai mult rolul acestui combustibil în sistemul energetic chinez”, avertizează raportul.
Deși China domină piața energiei verzi, depășind SUA și Europa la fotovoltaice și eoliene, cărbunele rămâne o componentă de bază a strategiei sale energetice. Experții atrag atenția că această dependență poate duce la capacități excedentare și creșterea emisiilor, punând în pericol obiectivele climatice internaționale.
China amână planul național pentru reducerea emisiilor
China nu a reușit să respecte termenul limită impus de ONU pentru trimiterea planului național privind reducerea emisiilor până în 2035. Guvernul de la Beijing a transmis că acest document va fi trimis „în cursul acestui an”, însă experții sunt sceptici cu privire la măsurile reale de decarbonizare pe care le va include.
Va reuși China să își respecte angajamentele climatice sau boom-ul cărbunelui va domina viitorul energetic al celei mai mari economii din lume?