Legislaţia europeană în domeniu este tot mai ambiţioasă, impunând trecerea clădirilor la cerinţe de eficienţă prin care îşi produc singure necesarul de energie din surse regenerabile, având zero emisii de carbon începând cu anul 2030.
Clădirile viitorului ar putea deveni „micro-hub-uri” energetice, care consumă, produc, stochează și furnizează energie, oferind flexibilitate sistemului energetic, au arătat participanţii la Forumul România Eficientă.
De asemenea, eficienţa energetică în clădiri va fi tot mai strâns legată de îmbunătăţirea calităţii vieţii, a confortului şi a sănătăţii utilizatorilor.
Școlile, renovate la cerințe la cerinţe „nearly zero energy building”
„Niciodată până acum nu a fost mai pronunţată necesitatea de a promova eficienţa energetică. Pentru România Eficientă, convingerea fundamentală este că şcolile publice reprezintă cel mai bun loc de plecare, deoarece renovarea majoră a şcolilor duce la economisirea unei cantităţi masive de energie, precum şi la crearea unui mediu mai confortabil şi mai sănătos pentru elevi şi profesori.
De asemenea, renovarea şcolilor la cerinţe nZEB (nearly zero energy building) reduce emisiile de carbon, creând în acelaşi timp spaţii mult mai bine adaptate la contextul actual. Şi, la fel de important, renovarea şcolilor are o relevanţă educaţională extraordinară pentru tânăra generaţie, de care depinde însuşi succesul tranziţiei noastre energetice”, a declarat Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, la conferinţa România Eficientă Forum, care a avut tema „The Role of Buildings to REPowerEU”.
La rândul său, Radu Dudău, Director Energy Policy Group şi coordonator al programului România Eficientă, a spus că abia am început să ne familiarizăm cu standardul nZEB şi nu este clar cum vom putea introduce cerinţe de clădiri cu un consum energetic zero (ZEB) obligatorii din 2030.
„Totuşi, sunt mai optimist că vom putea trece mai uşor de la nZEB la ZEB. Văd deja un ecosistem destul de vibrant de companii din industria eficienţei energetice şi a materialelor durabile pentru renovări care aduc pe piaţă tehnologii, sisteme, echipamente, materiale la o scară fără precedent”, a arătat Dudău.
Sursa foto: Flickr