Asociația Volens a fost distinsă la Bruxelles, în cadrul Zilei Educației Climatice 2024 (Education for Climate Day), pentru succesul implementării în România a metodei inovatoare de educație climatică bazată pe știință, CleanAir@School. Proiectul a fost declarat un exemplu de bune practici la nivel european, alături de alte două inițiative, datorită impactului semnificativ asupra elevilor și comunităților implicate.
Asociația Volens, recunoscută la Bruxelles pentru inovația în educația climaticăne
Derulat în cinci școli din județul Dâmbovița, CleanAir@School a transformat elevii în mici oameni de știință, care au învățat să măsoare și să analizeze calitatea aerului. Metoda, creată de compania spaniolă 4sfera Innova, a fost implementată pentru prima dată în România de Asociația Volens în cadrul proiectului „Comorile vii de lângă noi”, cu sprijinul Heidelberg Materials România.
Elevii, îndrumați de profesori, au amplasat senzori pasivi pentru colectarea particulelor din aer, au analizat datele generate și au conceput planuri de acțiune pentru îmbunătățirea calității aerului în comunitățile lor. Ada Lungu, președintele Asociației Volens, a prezentat proiectul în fața unei audiențe de peste 3.000 de participanți din întreaga Europă.
„Proiectul demonstrează cum știința poate deveni un instrument puternic de educație, care nu doar că îmbogățește cunoștințele, ci creează punți de colaborare între școli și comunități,” a declarat Ada Lungu.
Premiu pentru impact și competențe climatice
Juriul evenimentului a apreciat proiectul pentru contribuția sa la dezvoltarea gândirii critice, disciplinei și colaborării în rândul elevilor. De asemenea, metoda a oferit profesorilor un instrument trans-disciplinar de predare a temelor de mediu.
Bogdan Arnăutu, Manager de Comunicare și ESG al Heidelberg Materials România, a subliniat:
„Suntem mândri că am putut sprijini Asociația Volens să ofere copiilor și profesorilor o experiență de învățare declarată exemplu de bune practici la nivel european.”
Un model pentru viitor
CleanAir@School face parte din proiectul european GreenSCENT – Smart Citizen Education for a Green Future și continuă să inspire alte inițiative educaționale în România și Europa.
Școlile din județul Dâmbovița care au implementat proiectul:
– Liceul „Aurel Rainu” Fieni
– Școala Gimnazială „Diaconu Coresi”, Fieni
– Școala Gimnazială „Ion Ciorănescu” Moroeni
– Școala nr. 4 „Elena Donici Cantacuzino”, Pucioasa
– Școala Gimnazială Lucieni
Ziua Educației Climatice, cu tema „Reziliență climatică – Pregătiți pentru viitor”, a adus în prim-plan cele mai reprezentative inițiative educaționale din Europa, fiind un eveniment de referință pentru consolidarea educației sustenabile.