Marți, 15 octombrie, a început Climate Change Summit, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat soluțiilor inovatoare pentru provocările legate de schimbările climatice cu care ne confruntăm astăzi și mâine. În deschidere, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj. Printre participanți se numără nume importante din lumea sustenabilității și mediului.
Summitul Climate Change are loc pe fondul schimbărilor geopolitice și geoeconomice, la un punct de inflexiune al modului în care societățile privesc viitorul dorit. Greennews.ro este prezent la eveniment.
Cele două transmisiuni live ale evenimentului pot fi urmărite mai jos.
A început Climate Change Summit, cel mai mare eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat soluțiilor inovatoare privind schimbările climatice
Cea de-a treia ediție a Summit-ului are loc în perioada 15-17 octombrie 2024, la București, reunind sute de participanți și vorbitori în conversații despre soluții la schimbările climatice, oportunități ale economiei verzi și acțiuni climatice.
Pe parcursul celor trei zile ale evenimentului, zeci de lideri în domeniul inovării climatice și al politicilor de mediu, cercetători, antreprenori și oficiali guvernamentali se vor reuni într-un efort comun de a găsi soluții locale și regionale pentru un viitor durabil.
Dezbateri din domenii diverse, de la biodiversitate şi economie circulară, până la politici publice şi gestionarea resurselor naturale
Dezbaterile de la Bucureşti aduc împreună lideri din domenii diverse, de la biodiversitate şi economie circulară, până la politici publice şi gestionarea resurselor naturale, iar toate acestea vor crea un spaţiu de colaborare şi acţiune la nivel regional şi global. Astfel, zeci de experţi internaţionali şi lideri de opinie din diverse domenii vor dezbate teme esenţiale, precum: finanţarea tranziţiei energetice, rolul crucial al inovaţiilor tehnologice pentru oraşe sustenabile, importanţa colaborării intersectoriale între guverne, sectorul privat şi societatea civilă, dar şi politicile publice necesare pentru combaterea schimbărilor climatice la nivel global.
Potrivit organizatorilor, Social Innovation Solutions, marţi, 15 octombrie, pe cele două scene amenajate (Blue Stage şi Green Stage) au fost prezentate mesaje din partea unor reprezentanţi ai oficialităţilor, printre care: Klaus Iohannis – preşedintele României, Ursula von den Leyen – preşedinta Comisiei Europene (mesaj video), Ramona Chiriac – şefa Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, Florin Barbu – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Radu Oprea – ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, şi Mircea Fechet – ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Conferinţe, workshopurilor şi mese rotunde
Următoarele două zile de Climate Change Summit sunt dedicate conferinţelor, workshopurilor şi meselor rotunde în peste 30 de locaţii din Capitală şi din regiune.
În cursul zilei de miercuri, la ESG Leaders Forum, o sesiune esenţială în cadrul Climate Change Summit, vor fi organizate dezbateri la Palatul Victoria, pe teme de interes precum: soluţiile de finanţare verde, transformarea oraşelor într-un mod sustenabil, adaptarea politicilor publice la criza climatică, educaţia pentru sustenabilitate şi inovaţiile tehnologice menite să reducă amprenta de carbon. De asemenea, vor fi organizate sesiuni dedicate industriilor precum agricultura regenerativă, energia regenerabilă şi soluţii pentru economia circulară, se arată în comunicat.
Summitul din acest an va atrage aproape 1 milion de spectatori globali şi mii de participanţi fizici, oferind o platformă unică pentru discuţii relevante şi colaborare între lideri din diverse domenii.
Klaus Iohannis, mesaj în deschiderea Climate Change Summit: Nu ar trebui să neglijăm atenuarea schimbărilor climatice
Preşedintele Klaus Iohannis a arătat, într-un mesaj transmis, marţi, în deschiderea Climate Change Summit, că este imperativă colaborarea pentru a găsi soluţii şi a aborda schimbările climatice într-un mod eficient. ”Nu ar trebui să neglijăm atenuarea schimbărilor climatice şi ar trebui să ne asigurăm că tranziţia verde este echitabilă, incluzivă şi nu lasă pe nimeni în urmă. Trebuie să implicăm şi să sprijinim toate ţările şi toţi cetăţenii, în special pe cei mai expuşi la degradarea mediului”, a subliniat el.
”Schimbările climatice reprezintă o provocare fără precedent şi efectele lor depăşesc graniţele naţionale. Fenomene meteorologice extreme au loc în lume, afectându-ne comunităţile şi bunăstarea. În doar câteva luni, România s-a confruntat cu valuri de căldură, perioade de secetă prelungită şi inundaţii extinse. În acest context, este imperativ să lucrăm împreună atât la nivel naţional, cât şi internaţional, pentru a găsi soluţii şi a aborda schimbările climatice într-un mod eficient. Climate Change Summit, aflat acum la cea de-a treia ediţie, sprijină procesul de căutare şi identificare a soluţiilor cu optimism şi hotărâre. Permiteţi-mi să vă felicit pentru aceasta”, a transmis Klaus Iohannis, în mesajul prezentat, la Bucureşti, de Alexandra-Maria Bocşe, consilier de stat – Departamentul Climă şi Sustenabilitate.
Potrivit şefului statului, summitul reuneşte o gamă largă de părţi interesate printre care oficiali naţionali şi ai Uniunii Europene, societate civilă şi lideri din mediul de afaceri, precum şi tineri lideri din întreaga Europă.
Iohannis a mulţumit celor implicaţi pentru munca depusă în domeniul schimbărilor climatice şi pentru angajamentul de a rămâne implicaţi pe această temă.
”Acest angajament este esenţial pentru depăşirea viitoarelor provocări. Trebuie să accelerăm ritmul acţiunilor noastre climatice. România a adoptat recent o nouă Strategie Naţională privind Adaptarea la Schimbările Climatice, care ghidează răspunsul naţional şi alocarea de resurse pentru a face naţiunea noastră mai rezilientă la impactul negativ al schimbărilor climatice”, a arătat el.
Klaus Iohannis a subliniat că nu trebuie neglijată atenuarea schimbărilor climatice.
”Nu ar trebui să neglijăm atenuarea schimbărilor climatice şi ar trebui să ne asigurăm că tranziţia verde este echitabilă, incluzivă şi nu lasă pe nimeni în urmă. Trebuie să implicăm şi să sprijinim toate ţările şi toţi cetăţenii, în special pe cei mai expuşi la degradarea mediului. Prin Agenda Strategică 2024-2029 adoptată la Consiliul European din iunie, noi, liderii europeni, ne-am angajat să creăm un cadru stabil şi un mediu de sprijin pentru producţia europeană de tehnologii şi produse net-zero. La nivel naţional, trebuie să ne îmbunătăţim politica şi sprijinul financiar pentru cercetarea, producţia şi utilizarea tehnologiilor verzi care ne pot ajuta să protejăm mediul, precum şi să generăm creştere economică şi locuri de muncă noi, de înaltă calitate”, a mai transmis şeful statului.
Marcel Ciolacu, mesaj important la Climate Change Summit
Guvernul şi-a asumat un rol activ atât în prevenirea şi combaterea efectelor schimbărilor climatice, cât şi în adaptarea economiei naţionale şi societăţii româneşti la acestea, a declarat premierul Marcel Ciolacu, cu ocazia evenimentului ”Climate Change Summit 2024”, care are loc în perioada 15 – 17 octombrie, la Bucureşti.
Schimbările climatice nu mai sunt o problemă a viitorului îndepărtat, ci o realitate pe care o trăim în fiecare zi, a adăugat şeful Guvernului.
„În ultimele decenii, dar mai ales în ultimii ani, am fost martorii unei accelerări a efectelor devastatoare ale schimbărilor climatice. România, alături de multe alte ţări, a resimţit deja aceste provocări chiar în acest an. Vedem astfel că schimbările climatice nu mai sunt o problemă a viitorului îndepărtat, ci o realitate pe care o trăim în fiecare zi”, a spus prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Potrivit acestuia, Guvernul României şi-a asumat un rol activ atât în prevenirea şi combaterea efectelor schimbărilor climatice, cât şi în adaptarea economiei naţionale şi societăţii româneşti la acestea.
”Acest rol activ se manifestă prin două componente: propuneri de politici publice şi atragerea de finanţări internaţionale, atât pentru transformarea economiei, cât şi pentru protejarea populaţiei vulnerabile, asigurându-ne că nimeni nu rămâne în urmă. Ne angajăm să creăm un mediu propice pentru dezvoltarea tehnologiilor sustenabile, oferind susţinere şi stimulente pentru companiile care investesc în soluţii ecologice şi reducerea amprentei de carbon. În acest fel, ne asigurăm că România, pe lângă o dezvoltare economică sustenabilă, devine şi mai competitivă pe termen lung şi că putem face faţă provocărilor climatice globale. Avem nevoie de o cooperare internaţională solidă, dar şi de parteneriate între state, companii, comunităţi locale şi cetăţeni, demonstrând că astfel de colaborări pot accelera dezvoltarea unor soluţii reale, adaptate contextului local, dar cu un impact global. România este pregătită să fie parte din soluţie şi să îşi aducă contribuţia la eforturile internaţionale. Ne angajăm să colaborăm strâns cu partenerii noştri din Uniunea Europeană, cu Naţiunile Unite şi cu toate ţările prezente la acest summit pentru a ne atinge obiectivele comune”, a adăugat prim-ministrul.