...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Salveaza Articolul

3 minute de citit

Climate United dă în judecată CitiBank și administrația Trump pentru blocarea unui grant federal de 7 miliarde de dolari destinat finanțării proiectelor de energie curată și solare

Scris de: Birca Ana | 11 martie 2025, 18:04

Climate United dă în judecată CitiBank și administrația Trump pentru blocarea unui grant federal
Sursa: Kent Nishimura/Reuters

Organizația non-profit Climate United a intentat un proces împotriva CitiBank și a administrației Trump, acuzându-le că blochează accesul la un grant federal de 7 miliarde de dolari destinat finanțării proiectelor de energie curată și solare în Statele Unite.

Procesul a fost depus weekendul trecut la un tribunal federal din Washington, Climate United cerând o intervenție de urgență pentru deblocarea fondurilor. Conform CNN, grantul a fost aprobat în cadrul Legii de Reducere a Inflației, fiind alocat de administrația Biden pentru a sprijini tranziția către energia verde.

CitiBank, acuzată de refuzul onorării plăților

Climate United susține că pe 18 februarie a încercat să retragă fonduri din contul său de la CitiBank, însa banca nu a răspuns cererii. Organizația a trimis solicitări oficiale către Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) și alți oficiali federali, dar nu a primit un răspuns clar privind blocarea fondurilor.

Avocații organizației afirmă în documentele instanței că „CitiBank refuză să onoreze cererile de plată, încălcând obligațiile contractuale neechivoce”. De asemenea, aceștia au subliniat un comentariu recent al administratorului EPA, Lee Zeldin, care a sugerat că gestionarea fondurilor de către Climate United ar putea fi „criminală”.

Administrația Trump și Departamentul de Justiție, acuzate de blocarea politizată a fondurilor

Climate United acuză Departamentul de Justiție al administrației Trump că folosește puterea judiciară pentru a bloca accesul la fonduri din motive politice. Procesul contestă investigația penală inițiată de Departament asupra celor 20 de miliarde de dolari alocate organizațiilor non-profit prin Legea de Reducere a Inflației.

Un oficial responsabil de implementarea finanțării a declarat anterior pentru CNN că nu a existat nicio grabă sau ilegalitate în transferul fondurilor, iar procedura a fost conformă practicilor Departamentului de Trezorerie.

Impactul blocării fondurilor: Proiecte solare și locuri de muncă, în pericol

Climate United avertizează că, dacă fondurile rămân blocate, organizația va fi forțată să concedieze personalul, să renunțe la angajamentele financiare și va suferi prejudicii economice grave. Printre proiectele afectate se numără:

  • Proiecte solare în Arkansas
  • Închirierea de camioane electrice în sudul Californiei
  • Construirea de centrale solare în colaborare cu grupuri tribale din Oregon și Idaho

Beth Bafford, CEO-ul Climate United, a declarat: „Vom merge în instanță pentru comunitățile pe care le deservim – nu pentru că vrem, ci pentru că trebuie”.

Reacția CitiBank și poziția oficială a EPA

Un purtător de cuvânt al CitiBank, Mark Costiglio, a declarat că banca va respecta orice hotărâre judecătorească: „Am primit și revizuim procesul. Rolul nostru ca agent financiar nu implică discreție asupra organizațiilor care primesc fonduri”.

La rândul său, EPA a refuzat să comenteze cu privire la litigiul început, menționând că nu oferă declarații pe cauze aflate în desfășurare.

Procesul se află în fața judecătoarei Tanya Chutkan, iar Climate United speră la o decizie rapidă pentru deblocarea fondurilor esențiale proiectelor de energie curată.

Cazul este considerat un test important privind utilizarea influenței politice asupra finanțării publice și implicarea instituțiilor financiare în deciziile guvernamentale.