-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Știri fresh

Limitele Schengen. Cantități mari de deșeuri trec mai abitir granițele ca produse ”second-hand”

Cantități mari de deșeuri trec mai ușor granițele ca produse ”second-hand”, odată cu aderarea completă la Schengen

18 ianuarie 2025, 12:10

Tehnologii inspirate din plante

De la natură la știință: Tehnologii revoluționare inspirate de plante. Productivitatea poate crește cu peste 20%

18 ianuarie 2025, 10:20

val-de-caldura-in-tarile-nordice-aproape-35-de-grade-celsius-in-zona-arctica

Paradoxul verde: Norvegia stabilește un record istoric la extracția de gaz natural, alimentând Europa și investițiile sustenabile

18 ianuarie 2025, 09:10

Imperiul roman și plumbul

Semne ale poluării cu plumb de la apogeul Imperiului Roman, descoperite în gheața din Groenlanda! Metalul ar fi dus la scăderea IQ-ului mediu

17 ianuarie 2025, 17:36

#greenTALKS

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: "Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul"

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: „Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul”

11 noiembrie 2024, 12:04

GreenTALKS cu GEODIS România despre digitalizarea și sustenabilitate în logistică. Interviu cu Pierre Kosc VIDEO

GreenTALKS cu GEODIS România despre digitalizarea și sustenabilitate în logistică. Interviu cu Pierre Kosc VIDEO

22 octombrie 2024, 12:10

green-talks-coca-cola-hbc-romania-si-angajamentul-pentru-sustenabilitate-o-strategie-pentru-viitor-interviu-cu-alice-nichita-corporate-affairs-sustainability-director-video

GREEN TALKS. Coca-Cola HBC România și drumul spre sustenabilitate, o strategie pentru viitor. Interviu cu Alice Nichita, Corporate Affairs & Sustainability Director VIDEO

13 august 2024, 07:02

Salveaza Articolul

3 minute de citit

Comisia Europeană: Folosirea energiei regenerabile a avut ca efect scăderea cu 8% a emisiilor de gaze cu efect de seră ale UE

Scris de: News Green | 1 noiembrie 2024, 12:00

panouri fotovoltaice

Comisia Europeană a prezentat recent Raportul intermediar din 2024 privind acțiunile climatice, relevând o scădere a emisiilor nete de gaze cu efect de seră în UE cu 8,3% în 2023 față de anul precedent.

Aceasta este cea mai amplă reducere anuală din ultimele decenii, exceptând anul 2020, când impactul pandemiei COVID-19 a dus la o diminuare de 9,8% a emisiilor, potrivit economedia.ro care citează Agerpres.

În prezent, emisiile de gaze cu efect de seră din UE sunt cu 37% mai mici comparativ cu nivelurile din 1990, în timp ce economia europeană a cunoscut o creștere de 68% în aceeași perioadă, sugerând o decuplare între creșterea economică și emisiile de carbon. Uniunea Europeană își menține angajamentul de a reduce emisiile cu cel puțin 55% până în 2030.

„UE este deschizătoare de drumuri în ceea ce priveşte tranziţia curată, cu încă un an de reduceri puternice ale emisiilor de gaze cu efect de seră în 2023. În prezent, UE reprezintă 6% din emisiile globale…le demonstrăm încă o dată partenerilor noştri internaţionali că este posibil să luăm măsuri în domeniul climei şi să investim în creşterea economiei noastre în acelaşi timp”, a afirmat comisarul pentru politici climatice, Wopke Hoekstra.

Scădere record din zona industrială

Raportul subliniază, de asemenea, că emisiile din sectorul energetic și industrial, reglementate de schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), au înregistrat o reducere record de 16,5% în 2023. În acest sector, emisiile sunt acum cu aproximativ 47,6% sub nivelul din 2005 și rămân în direcția obiectivului de scădere cu 62% până în 2030.

În cadrul aceleași scheme, emisiile din producția de energie electrică și încălzire au scăzut cu 24% față de 2022, datorită expansiunii energiei regenerabile, în special cea eoliană și solară, și reducerii utilizării cărbunelui. Cu toate acestea, emisiile din aviație au crescut cu 9,5%, continuând tendința de creștere de după pandemie.

Schema ETS a generat în 2023 un total de 43,6 miliarde de euro pentru finanțarea acțiunilor climatice, din care 7,4 miliarde au fost alocate Fondului pentru inovare și Fondului pentru modernizare, restul fondurilor fiind distribuite statelor membre.

În ceea ce privește alte sectoare, precum clădirile, agricultura, transportul intern, industria mică și gestionarea deșeurilor, emisiile au scăzut în medie cu aproximativ 2% în 2023, cea mai mare scădere fiind observată în sectorul construcțiilor, cu 5,5%. Emisiile agricole au scăzut cu 2%, iar cele din transporturi au cunoscut o diminuare mai modestă, sub 1%.

Absorbția naturală de carbon a crescut în UE cu 8,5% în 2023, marcând o revenire după un deceniu de scăderi în sectorul terenurilor și silviculturii. Totuși, sunt necesare măsuri suplimentare pentru a atinge obiectivele de reducere pentru anul 2030.