Poluarea cu mercur și alte substanțe chimice afectează majoritatea cursurilor de apă din Europa, determinând o deteriorare semnificativă a calității acestora.
Comisia Europeană a avertizat că această situație necesită măsuri urgente, conform Politico, preluat de Hotnews.
Într-o serie de rapoarte publicate marți, care vor contribui la dezvoltarea unei strategii de reziliență a apei la nivel european, instituția a semnalat că râurile, lacurile și alte surse de apă se află într-o stare „extrem de critică”. Statele membre sunt îndemnate să ia măsuri pentru remedierea problemei.
Mai puțin de 40% dintre apele de suprafață din UE au o stare ecologică satisfăcătoare, iar doar un sfert prezintă o calitate chimică adecvată. Contaminarea cu mercur și alți poluanți reprezintă o cauză principală a acestui fenomen.
Potrivit rapoartelor, sunt necesare „eforturi semnificative” pentru atingerea obiectivelor europene privind calitatea și cantitatea apelor dulci.
„Apele noastre se confruntă cu provocări semnificative, de la poluare și amenințări la adresa aprovizionării cu apă până la o pregătire insuficientă pentru inundații”, a declarat comisarul european pentru mediu, Jessika Roswall. „Trebuie să ne intensificăm eforturile de consolidare a rezilienței apei”, a adăugat aceasta.
Roswall este responsabilă de elaborarea Strategiei europene de reziliență în domeniul apei, inițiativă destinată asigurării disponibilității apei curate și gestionării riscurilor asociate. Strategia urmează să fie prezentată între lunile aprilie și iunie anul acesta.
Poluare cu mercur
Conform raportului, poluarea cu mercur și hidrocarburi aromatice policiclice este unul dintre factorii principali care contribuie la calitatea precară a apei din UE. Aceste substanțe persistă în mediu din cauza poluării istorice și a emisiilor continue de combustibili fosili. Mercurul, odată eliberat în atmosferă prin arderea cărbunelui, poate circula în aer, sol, apă și organisme vii pentru mii de ani, afectând ecosistemele acvatice.
Apele subterane, care furnizează 65% din apa potabilă și 25% din apa utilizată pentru irigații în UE, sunt într-o stare mai bună comparativ cu apele de suprafață. Raportul indică faptul că 86% dintre acestea prezintă o calitate chimică satisfăcătoare. Cu toate acestea, există provocări și în acest sector, printre cei mai comuni poluanți fiind nitrații proveniți din agricultură și creșterea animalelor.
Marea Baltică este regiunea cu cel mai ridicat nivel de poluare a apelor costiere, 58% dintre acestea fiind afectate de contaminarea cu azot și fosfor din îngrășăminte
„Fermierii sunt unul dintre marii utilizatori (de apă) și nu putem face acest lucru fără sprijinul lor (…), pentru că ei sunt o parte din această chestiune”, a declarat Roswall. „Nu putem avea o strategie de reziliență a apei fără agricultori – adică fără a-i implica și pe ei în discuție”, a adăugat comisarul.
Implementarea măsurilor din Green Deal
Implementarea rapidă a măsurilor din cadrul „European Green Deal”, inclusiv Directiva revizuită privind tratarea apelor urbane reziduale, ar putea contribui la îmbunătățirea calității apei în UE, se arată în raport. Totodată, unele state membre au indicat că intenționează să utilizeze derogări în 2027, prin aplicarea unor obiective de mediu mai puțin stricte sau prin prelungirea termenelor de conformare.
Comisia Europeană și-a propus să acorde o atenție sporită poluanților emergenți, precum PFAS, microplasticele și produsele farmaceutice. De asemenea, problemele legate de deficitul de apă și seceta continuă să fie tot mai frecvente, ceea ce determină statele membre să solicite derogări atunci când nu reușesc să atingă obiectivele ecologice din cauza condițiilor climatice extreme.