Smart City

Concurs internațional pentru transformarea lacurilor Colentinei în zone de promenadă și recreere

2
min
31/5/2024

Autoritățile își propun să redefinească malurile lacustre ca resursă naturală cu potențial ecologic, sanitar, estetic-peisagistic, economic și social, fiind o interfață activă între oraș și apa lacurilor Colentinei

Lacurile Colentinei ar putea deveni noi zone de promenadă și recreere, datorită unui concurs internațional lansat oficial pe 28 mai, care vizează amenajarea acestor spații. Organizatorii, inclusiv Ordinul Arhitecților din România (OAR) și Primăria Sectorului 2, urmăresc revitalizarea malurilor celor șase lacuri situate în Sectorul 2 al Capitalei: Tei, Plumbuita, Colentina, Fundeni, Dobroești (Pantelimon I) și Pantelimon (Pantelimon II).

În trecut, aceste lacuri găzduiau terase, ștranduri și plimbări cu vaporașul, însă acum multe dintre maluri au devenit gropi de gunoi. Lacul Fundeni, întins pe 35 de hectare și adăpostind diverse specii de păsări, este un exemplu valoros, dar afectat de poluare. Anul trecut, reprezentanții Apelor Române au colectat peste 300 de tone de deșeuri din acest lac în doar cinci zile, iar din 2021, cantitatea de gunoi adunată din Fundeni a depășit 70.000 de tone, notează Protv.

Noul concurs de soluții, deschis specialiștilor din Uniunea Europeană și Elveția, își propune să creeze o promenadă continuă pe marginea lacurilor, punând în valoare atât aspectele turistice, cât și cele social-comunitare. Proiectul va fi divizat în trei loturi, pentru a aborda diversele provocări de proiectare și pentru a facilita implementarea.

În ultimele decade, Primăria Sectorului 2 a realizat proiecte de ecologizare, scoțând peste 70.000 de tone de deșeuri din lacuri. În prezent, se dorește nu doar curățarea, ci și revitalizarea acestor spații, prin crearea de 30 km de promenade verzi.

Autoritățile își propun să redefinească malurile lacustre ca resursă naturală cu potențial ecologic, sanitar, estetic-peisagistic, economic și social, fiind o interfață activă între oraș și apa lacurilor Colentinei. Primăria Sectorului 2 va fi beneficiarul proiectelor contractate, urmând să administreze și să implementeze investițiile rezultate din acest concurs.

Concursul este organizat de către Ordinul Arhitecților din Romania (OAR), în conformitate cu prevederile internaționale pentru Concursuri de arhitectură și urbanism după cum sunt menționate în Ghidul de bune practici în organizarea concursurilor de soluții de arhitectură și urbanism OAR, publicat în 2018 și revizuit în 2022, și cu respectarea prevederilor legislației în vigoare privind atribuirea contractelor de achiziție publică.

Concursul este public, într-o singură fază, deschis pentru România, țările Uniunii Europene și Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană. Concursul de soluții este organizat ca o procedură independentă, conform art. 105 lit. b) din Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice, urmând ca ulterior, în baza prevederilor art. 104 alin. (7) și a art. 141 (privind împărțirea pe loturi) din aceeași lege, cele trei contracte de servicii de proiectare aferente fiecărui lot să fie atribuite concurenților câștigători ai concursului, în urma unor proceduri de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.