Potrivit Centrului pentru Știință și Mediu (din engleză: Centre for Science and Environment – CSE), o organizație specializată de cercetare destinată interesului public, în India s-au înregistrat condiții meteorologice extreme în 241 din cele 273 de zile care au trecut începând din luna ianuarie până la data de 1 octombrie.
Laolaltă, toate dezastrele naturale au provocat 2.755 de decese, au afectat 1.8 milioane de hectare de culturi agricole, au distrus 416.667 de locuințe și au ucis 69.007 animale.
Condițiile meteo extreme provoacă dezastre
Raportul publicat înainte de Cop27, care are loc în Egipt, constată că India se confruntă cu pagube majore survenite pe fondul crizei climatice.
„Schimbările climatice sunt de vină. Dezastrele naturale nu sunt cauza unui singur fenomen, ci a frecvenței crescute cu care au loc – fenomenele extreme care înainte aveau loc o dată la 100 de ani, au acum o frecvență de cinci ani sau chiar mai puțin”, declară Sunita Narain, directorul general al Centrului pentru Știință și Mediu.
În contextul în care India este o țară atât puternic afectată de schimbările climatice, cât cu un nivel ridicat de emisii, experții consideră că aceasta deține un loc special la masa negocierilor privind politica globală în materie de climă.
Aproximativ 80% din populația Indiei trăiește în regiuni predispuse fenomenelor meteorologice extreme, inundații grave sau caniculă spre exemplu.
„Și mai rău decât atât, acum au loc deodată toate fenomenele extreme – în fiecare lună se înregistrează un nou record. Acest lucru, în schimb, pune în foarte mare dificultate populația săracă, care este cea mai afectată și care își pierde rapid capacitățile necesare pentru a face față acestor fenomene recurente și frecvente”, declară Narain.
Sursa foto: Wikimedia Commons/ Strike Eagle