Smart City

Consiliul Județean Cluj semnează un contract pentru proiectarea primei instalații de tratare a deșeurilor prin dezintegrare moleculară

2
min
8/5/2024

Investiția este de peste 60 de milioane de lei cu o capacitate de valorificare a 25.000 de tone deșeuri reziduale pe an

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a semnat miercuri contractul pentru proiectarea și realizarea primei instalații de tratare a deșeurilor prin dezintegrare moleculară. Investiția, care se ridică la peste 60 de milioane de lei, va aduce o contribuție semnificativă la gestionarea eficientă a deșeurilor în județul Cluj.

Instalația este programată să fie finalizată anul viitor și va avea o capacitate de procesare de 25.000 de tone deșeuri reziduale anual. Acest proiect reprezintă un pas important în modernizarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor din zonă și va contribui la protejarea mediului înconjurător, reducând impactul negativ al deșeurilor asupra ecosistemului local.

”Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe, a semnat miercuri, 8 mai 2024, în prezenţa câştigătorului licitaţiei, societatea Waste Powertech SRL, contractul privind proiectarea şi execuţia instalaţiei de tratare prin dezintegrare moleculară pentru valorificarea energetică a deşeurilor municipale din judeţul Cluj”, a transmis, miercuri, Consiliul Judeţean Cluj, într-un comunicat de presă transmis de news.ro.

Sursa citată a precizat că valoarea adjudecată a contractului este de 60.794.052 lei, fără TVA, finanţarea fiind asigurată din fonduri proprii ale Consiliului Judeţean Cluj.

”Este vorba despre o instalaţie ultra-modernă care are rolul de a reduce semnificativ cantităţile de deşeuri municipale rezultate din sortarea reciclabilului şi tratarea mecano-biologică, astfel încât să ne putem încadra în ţinta stabilită prin Strategia Naţională de Gestionare a Deşeurilor: valorificarea energetică a minim 15% din deşeurile municipale până în 2025. Este un obiectiv îndrăzneţ pe care îl putem bifa acum mult mai uşor, cu atât mai mult cu cât soluţia tehnică propusă este una ecologică, ce va genera energie verde, valorificabilă economic. De altfel, din estimările noastre, energia produsă într-un an acoperă consumul Consiliului Judeţean, al stadionului Cluj Arena şi al celorlalte instituţii subordonate”, a declarat Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, citat în comunicatul de presă.

Potrivit informațiilor transmise de Consiliul Județean Cluj, stația de dezintegrare moleculară va fi finalizată în prima parte a anului viitor și va putea fi extinsă cu noi module, în funcție de nevoile identificate ulterior.

În prima etapă, se va concentra pe proiectarea instalației. În conformitate cu contractul semnat, antreprenorul lucrărilor va fi responsabil pentru operarea și întreținerea instalației pe perioada de garanție de 3 ani. În această perioadă, Consiliul Județean nu va avea costuri suplimentare pentru menținerea și funcționarea instalației. Acest aranjament oferă o garanție de calitate și asigură buna funcționare a stației de dezintegrare moleculară pe termen lung.

Potrivit instituției, instalația de dezintegrare moleculară are un proces tehnologic precis, care începe cu mărunțirea deșeurilor până la o granulație sub 25 mm și uscarea acestora până la o umiditate sub 20%.

După această etapă, deșeurile sunt introduse în reactorul stației, unde se desfășoară procesul de descompunere chimică (dezintegrare moleculară). Gazele rezultate sunt apoi supuse unui proces complex de curățare, răcire, filtrare și stocare într-un rezervor sub presiune.

Din rezervor, gazele sunt direcționate către motorul generatorului de curent, care transformă energia în electricitate. Această energie este livrată în sistemul energetic național, contribuind la asigurarea unei surse de energie alternative și la îmbunătățirea gestionării deșeurilor în zonă.