Stiri

Controale la agenții economici care nu au aderat la Sistemul de Garanție - Returnare (SGR). Garda de Mediu a dat amenzi uriașe

3
min
23/7/2024

Garda de Mediu Buzău a dat amenzi de zeci de mii de lei agenților economici care nu au încheiat contracte în Sistemul de Garanție - Returnare

Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) - Comisariatul Judeţean Buzău au aplicat în aceste zile sancţiuni de peste 85.000 de lei unor agenţi economici care nu au încheiat contracte în Sistemul de Garanţie şi Returnare (SGR) sau pentru lipsa unei evidenţe a ambalajelor returnate de către clienţi.

Controale la agenții economici care nu au aderat la Sistemul de Garanție - Returnare (SGR). Garda de Mediu a dat amenzi uriașe

Garda Naţională de Mediu a dispus, la începutul acestei luni, efectuarea unui control tematic la comercianţi, inclusiv hypermarket-uri, supermarket-uri şi market-uri care comercializează produse în ambalaje SGR. Potrivit autorităţilor de mediu, campania de verificare a fost iniţiată ca urmare a unor deficienţe de înţelegere, implementare şi funcţionare a sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile.

"Astfel comisarii din cadrul GNM Buzău, la sfârşitul săptămânii trecute au raportat efectuarea unui număr de 32 controale la agenţi economici, aplicând sancţiuni contravenţionale - 7 avertismente şi 8 amenzi în valoare de 85.500 de lei, pentru încălcarea dispoziţiilor prevăzute în HG 1074/ 2021 privind stabilirea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile, precum şi lipsa evidenţei numărului total al produselor în ambalaje SGR comercializate, lipsa evidentei ambalajelor SGR returnate şi a evidenţei garanţiilor plătite. Au fost impuse măsuri de remediere a deficienţelor constatate", informează Garda de Mediu Buzău.

Pe parcursul săptămânii trecute, un comerciant din Râmnicu Sărat a fost sancţionat pentru nerespectarea prevederilor referitoare la sistemului de garantie-returnare, având afişat atât în interiorul magazinului, cât şi în exteriorul acestuia un anunţ prin care informa cumpărătorii cu privire la imposibilitatea magazinului de a prelua ambalaje SGR, motivat de lipsa spaţiului de depozitare necesar.

Potrivit Gărzii de Mediu, verificările vor continua în perioada următoare. 

Garda de Mediu va amenda magazinele care refuză returnarea garanției SGR

Ministrul mediului a recomandat clienților cărora comercianții le refuză plata contravalorii garanției pentru ambalajele care fac parte din Sustemul de garantare - returnare (SGR) să se adreseze Gărzii Naționale de Mediu, instituție care a primit instrucțiuni să sancționeze drastic astfel de contravenții. Amenzile pot ajunge la 50.000 lei.

În cadrul briefing-ului desfășurat la sfârșitul ședinței de Guvern de joi, ministrul Mediului, Mircea Fechet, a fost solicitat de jurnaliștii prezenți să facă o serie de precizări referitoare la disfuncționalitățile SGR.

Astfel, în ceea ce privește refuzul comerciantilor de a returna clienților garanția aferentă ambalajelor SGR, oficialul guvernamental a precizat că, în astfel de situații, consumatorii trebuie să reclame incidentul la comisariatul Gărzii Naționale de Mediu din județul de domiciliu, fie în scris, fie telefonic ori pe pagina de Facebook a instituției.

Conform ministrului, astfel de probleme au fost semnalate mai ales în mediul rural, unde clienții se confruntă destul de frecvent cu refuzul comercianților de a rambursa garanția de 50 de bani pentru ambalajele SGR, în special în localitățile mici, deservite de un singur magazin, opțiunile de cumpărare fiind limitate.

Amenzile ajung la 50.000 de lei

Sancțiunile pentru comercianții care refuză rambursarea garanției pot ajunge până la 50.000 lei. Măsura, menită să asigure respectarea drepturilor consumatorilor, este prevăzută în HG 1074/2024, care definește refuzul de returnare a garanției drept contravenție, este sancționată cu amenzi care pornesc de la un minim de 30.000 lei și pot ajunge la 50.000 lei.

Conform hotărârii de Guvern menționate, la achiziționarea unei băuturi conținute de un ambalaj SGR, se plătește în plus o sumă de 50 de bani, cu titlu de garanție. După consumarea băuturii, ambalajul gol poate fi returnat la orice magazin înscris în sistem, moment în care suma de 0,50 lei este restituită. Este important de știut că nu este necesar bonul fiscal aferent achiziției și că ambalajul poate fi returnat la orice magazin sau punct de colectare din țară, indiferent de locul de unde a fost cumpărat produsul. În plus, magazinele care nu sunt înscrise în sistem nu pot vinde băuturi a căror etichetă poarta marca SGR și nu sunt obligate să returneze garanțiile aferente. Doar ambalajele care poartă sigla SGR pot fi returnate pentru a primi garanția înapoi.