Lahore, al doilea oraș ca mărime din Pakistan, a suspendat cursurile pentru copiii până la nivelul primar timp de o săptămână, în încercarea de a-i proteja pe cei mici de smogul dens care acoperă orașul și atinge niveluri record zilnic.
Potrivit ministrului Marriyum Aurangzeb, măsura vizează atât școlile publice, cât și cele private și a fost luată din cauza vânturilor ce aduc poluanți din India către Lahore, accentuând astfel poluarea deja extremă, conform Digi24.
„Toate clasele pentru copiii sub 10 ani vor rămâne închise timp de o săptămână, începând de luni”, a precizat administrația locală.
Decizia va fi reevaluată sâmbătă pentru a determina dacă e nevoie de o prelungire. Conform lui Jahangir Anwar, responsabil de protecția mediului în guvernul din Punjab, condițiile meteo vor rămâne similare în următoarele zile, iar smogul continuă să fie un pericol major pentru sănătatea locuitorilor.
Poluarea crește constant
De altfel, India și Pakistanul se acuză frecvent pentru creșterea nivelurilor de poluare, cauzată în principal de arderile agricole sezoniere și emisiile vehiculelor diesel. Expunerea îndelungată la smog este asociată cu riscuri grave de sănătate, în special pentru copii, iar autoritățile din Lahore au impus obligativitatea purtării măștilor în școlile care încă funcționează.
Concentrația de microparticule PM2.5 în Lahore a depășit de peste 40 de ori limita considerată sigură de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), iar smogul toxic continuă să sufere nordul Indiei și estul Pakistanului. În plus, autoritățile locale au impus interdicții asupra vehiculelor poluante și au limitat activitățile sportive școlare în aer liber. La începutul săptămânii, Lahore a fost catalogat drept cel mai poluat oraș din lume, cu un indice al calității aerului ce a atins un maxim de 1.067 – un nivel fără precedent în oraș, de 80 de ori peste standardele OMS.