...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Salveaza Articolul

3 minute de citit

Coridor de energie verde pentru România și Europa

Scris de: Green News | 9 august 2024, 07:00

coridor-de-energie-verde-pentru-romania-si-europa

O companie mixtă pentru facilitarea exportului de energie verde din Asia Centrală către Europa va fi înființată la Baku, conform declarațiilor lui Orkhan Zeynalov, ministrul adjunct al Energiei din Azerbaidjan.

Conform Azernews și presei din Kazahstan, Zeynalov a anunțat că a fost aprobată o misiune tehnică pentru un studiu preliminar de fezabilitate, realizat în colaborare cu firma italiană de consultanță CESI SpA (Centro Elettrotecnico Sperimentale Italiano „GiacintoMotta”), potrivit Jurnalul Național.

Acest anunț vine după semnarea, la 17 decembrie 2022, a unui acord de parteneriat strategic între Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria, destinat construirii unui pod energetic din Caucaz către Europa. Acordul prevede dezvoltarea unui cablu submarin cu o capacitate de 1.000 MW și o lungime de 1.195 kilometri, care va transporta energie verde din Azerbaidjan, prin Georgia și Marea Neagră, până în România, urmând ca ulterior aceasta să fie distribuită în Ungaria și alte regiuni europene.

Va diversifica piețele de energie

Declarația ministrului adjunct a fost făcută încadrul primei reuniuni a miniștrilor energiei din țările Asiei Centrale, care a avut loc în Kazahstan. „Grupul de lucru a convenit asupra formării unei companii mixte la Baku. Azerbaidjanul estimează că acest coridor de export va diversifica piețele de energie electrică din Asia Centrală și va consolida securitatea energetică, dezvoltarea Coridorului de Mijloc și integrarea Azerbaidjanului cu țările din Asia Centrală”, a declarat Zeynalov, potrivit Azernews. Coridorul de Mijloc este o rută comercială de 6.500 de kilometri care leagă China de Europa prin Asia Centrală și Caucaz, devenind din nou relevantă după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Transelectrica, implicată în proiect

Transelectrica, compania națională de transporta energiei din România, se pregătește să participe la această nouă societate mixtă. Acționarii Transelectrica au fost convocați pentru data de 12 augustpentru a aproba Planul de Dezvoltare a rețelei de transport a energiei pentru perioada 2024-2033, dar și pentru a aproba participarea companiei la capitalul social al noii societăți, care va gestiona Proiectul „Green Energy Corridor”. Conform documentului supus votului, compania mixtă, formată din companiile desemnate de Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria, va fi o societate cu răspundere limitată, cu sediul social în București. Fiecare asociat va contribui în mod egal la capitalul social, care poate atinge un maximum de 1.000.000 EUR din partea Transelectrica, iar fiecare asociat va avea dreptul să numească un administrator.

Pe 27 mai 2024, la București, Transelectrica și companiile AzerEnerji JSC, Georgian State Electrosystem și MVM Zrt. au semnat un Memorandum de Înțelegere, prin care și-au asumat angajamentul de a înființa o companie mixtă, cu sediul în România, pentru implementarea Acordului dintre Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria privind Proiectul „Green EnergyCorridor”. Cu toate acestea, conform ultimelor declarații ale ministrului adjunct al Energiei din Azerbaidjan, sediul companiei ar urma să fie stabilitla Baku.

Susținere de la Banca Mondială

Georgia a elaborat în 2020, cu sprijinul financiar al Băncii Mondiale, un studiu de prefezabilitate pentru realizarea unui cablu submarin între România și Georgia, menit să intensifice schimburile transfrontaliere de energie electrică și telecomunicații. Ulterior, în mai2022, în timpul discuțiilor dintre România și Georgia pentru lansarea unui studiu de fezabilitate extins, Azerbaidjanul și-a manifestat interesul de a se alătura acestui proiect.

În aceste circumstanțe, la 18 iulie 2022, Uniunea Europeană și Republica Azerbaidjan au semnat un Memorandum de Înțelegere, care stabilește un parteneriat strategic în domeniul energiei regenerabile, eficienței energetice și hidrogenului verde.