Solutii

Crește capacitatea de preluare a energiei regenerabile în Sistemul Energetic Național

2
min
13/6/2024

O companie din energie investește masiv în stații de transformare, cu ajutorul unei finanțări primite din Fondul de Modernizare

Delgaz Grid a anunțat un plan ambițios de investiții de 1,5 miliarde de lei pentru modernizarea stațiilor de transformare, cu sprijin financiar din Fondul pentru Modernizare. Compania intenționează să realizeze 10 proiecte care vor implica modernizarea a 44 de stații de transformare până în anul 2030. Din suma totală, 1,1 miliarde de lei vor proveni din Fondul pentru Modernizare, potrivit focus-energetic.ro.

Până acum, Delgaz Grid a depus 20 de proiecte de investiții, în valoare totală de 3,3 miliarde de lei, pentru a obține finanțare de 2,6 miliarde de lei din Fondul pentru Modernizare, restul fondurilor fiind acoperite de companie. Dintre acestea, șase proiecte, evaluate la 900 de milioane de lei și cofinanțate cu aproape 700 de milioane de lei, au fost deja aprobate, iar contractele de finanțare au fost semnate.

Stații modernizate

Aceste 20 de proiecte se concentrează pe modernizarea stațiilor de transformare, a rețelelor de înaltă, medie și joasă tensiune, a posturilor de transformare, pe implementarea contorizării SMART și pe creșterea capacității rețelelor.

Proiectele de modernizare incluse în acest pachet de 10 au o valoare totală de 1,5 miliarde de lei, din care 1,1 miliarde de lei reprezintă finanțarea din Fondul pentru Modernizare. „După investițiile record de anul trecut în sectorul electricității, în valoare de 455 de milioane de lei, continuăm într-un ritm susținut dezvoltarea rețelei de distribuție. În lipsa unui cadru de reglementare adecvat pentru tranziția energetică, Fondul pentru Modernizare reprezintă un balon de oxigen esențial pentru obținerea finanțărilor necesare creșterii capacității sistemului de a integra energia din surse regenerabile”, a declarat Cristian Secoșan, directorul general Delgaz Grid.

Lucrările principale includ modernizarea echipamentelor de medie și înaltă tensiune, a circuitelor de comandă, control și măsură, creșterea capacității stațiilor prin instalarea a 70 de transformatoare de putere, integrări și modernizări SCADA, precum și instalarea de panouri fotovoltaice pe clădirile stațiilor.

Stațiile de transformare incluse în proiect sunt:

Bacău: Onești, Letea, Mărgineni, Tărâța, Glăvănești, Șișcani, Tg. Ocna, Filipești, Dărmănești, Gherăești, Bălcescu;

Botoșani: Mitoc, Ripiceni, Săveni;

Iași: Regie, Centru, Galata, Tătărași, Iași Sud din mun. Iași, Belcești, Tabăra, Trifești, Vlădeni;

Neamț: PAL, Gară și Centru din mun. Piatra Neamț, Roman IMR, Roman Vest, Roman Laminor, Izvoare;

Suceava: Combinat, Radiatoare, Conexiuni, Mirăuți din mun. Suceava, Delnița, Iacobeni, Tarnița, Verești, Rădăuți, Barnar, Fălticeni;

Vaslui: Bârlad, Simila, Rediu.

Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON.