În România, 2024 marchează un avans semnificativ în adoptarea soluțiilor energetice independente și inteligente, atât pentru locuințe, cât și pentru sedii de firme.
Acest an este un punct de referință pe piața instalațiilor de energie verde, cum ar fi sistemele fotovoltaice, pompele de căldură, bateriile de stocare și alte tehnologii sustenabile, conform Adevărul.
Programul „Casa Verde2024” a înregistrat o dublare a cererii față de anul precedent, românii investind până la 5.000 de euro, pe lângă subvențiile de la stat, pentru a instala panouri fotovoltaice de 20 kWh care asigură independența energetică completă. De asemenea, programul „Electric UP”, destinat IMM-urilor, sprijină trecerea mai rapidă la independența energetică la nivel național.
Soluții integrate de energie verde
Tot mai multe persoane fizice și companii aleg soluții integrate de energie verde, în vederea transformării locuințelor și sediilor în spații inteligente. „Independența energetică nu mai este un vis, ci o realitate pentru tot mai mulți români. Dacă înainte beneficiarii programului Casa Verde se limitau la instalarea panourilor solare, acum observăm o creștere masivă a interesului pentru pompe de căldură și sisteme complete, care oferă un consum energetic aproape zero”, afirmă Sorin Lăpădatu, fondatorul NEXO Group.
Cererea tot mai mare a dus la o scădere treptată a prețurilor pentru instalațiile necesare locuințelor eficiente energetic. Costurile variază în funcție de dimensiunea locuinței și de capacitatea sistemelor instalate. De exemplu, pentru o casă de 100 mp, un sistem complet de panouri solare, pompe de căldură și baterii poate ajunge la 15.000 de euro, iar pentru o locuință de 200 mp, prețul urcă la 25.000 de euro pentru o putere de 10 kWh.
Cele mai multe investiții în independența energetică se fac în zone metropolitane precum București și Ilfov, dar și în orașe precum Cluj, Iași și Timișoara. În mediul rural, interesul este în creștere, mai ales în județe ca Bacău, Giurgiu și Argeș, unde costurile scăzute ale terenurilor permit investiții în tehnologii verzi.
Programul Electric UP
Programul Electric UP, prin care firmele pot obține până la 150.000 de euro pentru panouri fotovoltaice și alte tehnologii verzi, joacă un rol crucial în acest proces de tranziție. Proiectele eligibile trebuie să includă panouri fotovoltaice, stații de reîncărcare pentru vehicule electrice și sisteme de stocare a energiei, printre altele. Firmele, tot mai interesate de sustenabilitate, optează din ce în ce mai des pentru soluții integrate care le reduc dependența de sursele tradiționale de energie.
„Prin creșterea bugetului de la 100.000 euro la 150.000 euro per firmă, dar și prin includerea pompelor de căldură în finanțare, ne așteptăm la un număr mult mai mare de proiecte înscrise și de beneficiari direcți, care să ne aleagă, mai ales că interesul firmelor pentru eliminarea consumului de energie din surse clasice și pentru energie verde este unul colosal. De altfel, în România, companiile nu mai văd panourile fotovoltaice doar ca o soluție singulară pentru reducerea costurilor energetice, ci le integrează în strategii mai largi de sustenabilitate. De aceea, am oferit de la început toate tipurile de instalații necesare pentru clădiri cu consum zero la energie, potrivite pentru atingerea unui punctaj cât mai mare în programul Electric UP de către firmele cu care colaborăm. Tot mai multe firme folosesc și pompe de căldură, tehnologii precum senzori de lumină și căldură, sisteme inteligente de ventilație și climatizare, precum și managementul automat al resurselor, pentru a îmbunătăți eficiența energetică și reduce emisiile de carbon. Firmele investesc în clădiri de birouri cu consum zero la energie și sedii inteligente, iar această tendință reflectă interesul pentru crearea unui mediu de lucru modern și confortabil pentru angajați și preocupările ridicate pentru sustenabilitate”, explică Sorin Lăpădatu, fondator NEXO Group.
În viitor, se preconizează o creștere a popularității caselor inteligente, dotate cu tehnologii avansate precum izolații performante, panouri solare și pompe de căldură. Aceste locuințe nu sunt doar ecologice, ci și extrem de eficiente din punct de vedere energetic, asigurând un confort ridicat și reducând costurile pe termen lung.