Stiri

Creștere uriașă a numărului creditelor verzi accesate de companii

2
min
29/5/2024

Tot mai multe companii folosesc instrumentele bancare destinate implementării de echipamente cu energie regenerabilă

Companiile din România au accesat credite verzi în valoare de 5 miliarde de lei în martie 2024, în creștere cu 129% față de anul anterior, a declarat Florin Dragu, șef serviciu Direcția Stabilitate Financiară din Banca Națională a României (BNR), într-o conferință de specialitate, conform economedia.ro.

„Creditarea „verde” este încă o piață în dezvoltare, cu un potențial mare pentru creșterea nivelului de intermediere financiară. Conform datelor din martie 2024, valoarea creditelor verzi pentru companii se ridică la 5 miliarde de lei, în creștere anuală de 129%. Aceste credite reprezintă 5% din totalul împrumuturilor verzi, dar doar 3% din totalul împrumuturilor acordate companiilor. Majoritatea acestor credite sunt destinate clădirilor verzi, care reprezintă aproximativ 50% din finanțarea verde, urmate de sectorul electricității și al sistemelor de încălzire-răcire, și de eficiența energetică,” a explicat Dragu. Pe segmentul creditelor ipotecare verzi, valoarea acestora a ajuns la aproximativ 8 miliarde de lei, marcând o creștere anuală de 69%, și reprezentând circa 8% din totalul portofoliului de împrumuturi.

Obligațiuni verzi

În ceea ce privește obligațiunile verzi, acestea au totalizat 720 de milioane de euro în 2023. „Această sumă reprezintă valoarea cumulată a inițiativelor realizate în ultimii doi ani. BNR a întreprins acțiuni pentru a crește gradul de conștientizare a riscurilor climatice și pentru a îmbunătăți disponibilitatea datelor privind creditarea verde, sprijinind atât instituțiile financiare, cât și companiile nefinanciare în tranziția verde,” a menționat Dragu.

Un sondaj semestrial realizat în rândul a aproximativ 12.000 de companii din România a relevat că gradul de conștientizare și capacitatea de identificare a riscurilor climatice sunt încă la început, fiind semnificativ mai reduse în cadrul IMM-urilor comparativ cu companiile mari. „Doar 50% dintre companiile mici au răspuns la sondaj, comparativ cu 80% dintre corporații. Aproximativ 60% dintre firmele respondente consideră că accesul la finanțare nu va fi afectat de schimbările climatice. Băncile au făcut progrese semnificative în integrarea acestor elemente în gestionarea riscurilor, 80% dintre ele utilizând standarde internaționale, iar 10% intenționând să le implementeze în următorul an. În urmă cu doi ani, doar 30% dintre bănci utilizau astfel de standarde,” a precizat Dragu.

Evenimentul „Forumul Finanțării Verzi” a fost organizat recent de BankingNews și GreenCommunity.

Sursa Foto: ING