Stiri

Criză ecologică în Mexic: valul de căldură decimează populația de maimuțe urlătoare

1
min
25/6/2024

Valul de căldură extremă a provocat moartea a 234 de maimuțe urlătoare, evidențiind necesitatea urgentă de măsuri de conservare pentru această specie vulnerabilă.

Cel puțin 234 de maimuțe urlătoare vulnerabile au fost găsite moarte în pădurile tropicale din statul Tabasco, sud-estul Mexicului, a raportat luni organizația non-profit Cobius, conform Reuters. Această cifră este aproape triplă față de bilanțul de luna trecută, fenomen atribuit unui val de căldură fără precedent la nivel național.

Cobius, o organizație de conservare a vieții sălbatice, a subliniat că numărul real al maimuțelor decedate ar putea fi mult mai mare, deoarece cele 234 de cazuri reprezintă doar zonele pe care grupul a reușit să le monitorizeze. În luna mai, presa locală a raportat cel puțin 85 de decese în rândul maimuțelor urlătoare, în timp ce temperaturile din Tabasco au depășit 45°C (113°F) pe fondul unei secete severe care a secat rezervoarele de apă ale țării.

Impactul ploilor recente și apelul la acțiune

Deși sezonul ploios a început recent, oferind o oarecare ușurare, Cobius a avertizat că acest lucru „nu va rezolva situația de urgență, ci doar va oferi un răgaz pentru a întreprinde acțiuni reale de conservare”. Organizația a subliniat că, pe lângă valurile de căldură, maimuțele urlătoare se confruntă și cu vânătoarea, defrișările excesive, degradarea habitatului, competiția pentru spațiu și noile boli transmise de oameni și animale domestice.

Consecințe asupra sănătății maimuțelor

Stresul termic accentuat de temperaturile extrem de ridicate provoacă inflamații acute și un răspuns imunitar ineficient, a explicat Cobius. Unele maimuțe au prezentat simptome de edem pulmonar, cauzat de inhalarea fumului provenit de la incendiile forestiere.

Specia în pericol

Maimuța urlătoare cu manta, care este prezentă în Mexic, America Centrală, Columbia și Ecuador, este catalogată ca vulnerabilă pe Lista Roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), ultima evaluare globală fiind efectuată în 2015. Criza actuală subliniază nevoia urgentă de măsuri pentru protejarea acestei specii înainte ca situația să se agraveze și mai mult.