Producătorii de fructe și legume solicită sprijin urgent din partea autorităților, în contextul în care culturile horticole au fost “compromise grav” în urma a două episoade severe de ger, potrivit unui comunicat transmis de Asociaţia Grupurilor şi Organizaţiilor de Producători Agricoli “Fruleg-Ro”.
Potrivit sursei citate, lipsa unei intervenții imediate ar putea duce la falimente în lanț în sectorul pomicol și la creșterea ratei șomajului, în special în zonele rurale, prin concedierea lucrătorilor angajați în acest domeniu, conform economedia.ro.
Reprezentanții Fruleg subliniază că producătorii s-au confruntat cu două valuri majore de îngheț — unul în ultima decadă a lunii februarie, iar cel de-al doilea în perioada 6–11 aprilie — care “au compromis grav culturile horticole”, conform unui comunicat.
Apelul este adresat Guvernului României, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), precum și Administrației Prezidențiale, în contextul “unei crize agricole cu impact direct, major şi de durată asupra securităţii alimentare şi economice a României”.
Asociația propune o serie de măsuri concrete de sprijin, printre care:
despăgubirea proporțională a pierderilor înregistrate de producători;
accesul la credite cu dobândă subvenționată și garanții de stat;
facilități fiscale adaptate situației de calamitate, inclusiv amânări sau scutiri;
aplicarea Legii 170/2023 privind ajutorul de stat pentru producătorii de fructe, legume și cartofi.
Fonduri din rezerva agricolă
Totodată, Fruleg solicită introducerea asigurărilor parametrice în Ghidul Submăsurii 17.1, după modelul european, pentru o mai bună corelare cu fenomenele meteo reale, nu doar cu repere calendaristice, precum și accesarea de urgență a fondurilor din rezerva agricolă a Uniunii Europene.
“Vom solicita, imediat după centralizarea pagubelor, o întâlnire cu reprezentanţii Guvernului României, MADR, Ministerului Finanţelor, Ministerului Economiei, precum şi ai instituţiilor implicate în securitatea alimentară şi economică din cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Solicităm ca la această întâlnire să fie prezenţi şi reprezentanţi ai institutelor de cercetare din România, pentru a confirma amploarea dezastrului.”, se mai spune în comunicat.
Conform reprezentanților asociației, este pentru prima dată când atât de multe specii de plante sunt afectate simultan, la nivel național.
“Două episoade severe de ger – unul în ultima decadă a lunii februarie şi altul în perioada 6-11 aprilie – au compromis grav culturile horticole. Aceste evenimente meteorologice extreme au afectat în totalitate mii de hectare de livezi şi culturi legumicole din întreaga ţară. Practic, întreaga ramură horticolă, care are o pondere importantă în economie şi în viaţa socială, este aproape în totalitate compromisă. Episoade similare s-au mai înregistrat pe teritoriul României, însă au avut un caracter izolat sau, chiar dacă au fost generalizate, nu au avut aceeaşi durată şi intensitate. Cataclismul meteorologic despre care cerem autorităţilor publice să ia act, prin măsuri economico-financiare de susţinere, este fără precedent în istoria post-revoluţionară a României, prin întindere, magnitudine şi impact socio-economic.”, se menționează în comunicat.
Producția internă, la un minim istoric
Fruleg atrage atenția că, în lipsa unei reacții instituționale, se vor pierde investiții semnificative:
“Trebuie ţinut cont de faptul că aproape toţi membrii acestei asociaţii au investiţii în curs de amortizare, contracte de finanţare pentru proiecte din fonduri europene sau guvernamentale în derulare sau în pregătire, precum şi investiţii proprii în utilaje, echipamente, plantaţii tinere, sisteme de susţinere, sisteme antigrindină, sisteme de irigaţii, spaţii de depozitare şi condiţionare a fructelor. Asupra tuturor acestor investiţii, care contribuie la o economie locală competitivă, planează riscul falimentului şi al abandonului.”
În opinia organizației, este de așteptat ca producția internă de fructe să atingă în acest an un minim istoric, ceea ce va conduce la creșterea importurilor la prețuri ridicate.
“Deficitul comercial al României va fi afectat negativ, probabil în favoarea unor pieţe non-UE. În absenţa unui sprijin consistent, această situaţie riscă să se perpetueze şi în anii următori, din cauza lipsei intervenţiilor pentru conservarea livezilor. Efectul de “bulgăre de zăpadă” riscă să afecteze şi alţi întreprinzători români, de la procesatori şi comercianţi, până la operatori logistici şi furnizori de inputuri agricole. Reiterăm că riscurile rezultate din această calamitate au potenţialul de a amplifica dezechilibrele din piaţa autohtonă pentru mulţi ani, în lipsa unor măsuri ferme şi rapide. Social vorbind, trebuie înţeles că lucrările necesare în livezi, indiferent de producţie (tratamente fitosanitare, tăieri în verde), se fac în principal cu muncitori necalificaţi din mediul rural. Dacă producătorii nu vor putea plăti aceşti muncitori, aceştia vor intra în şomaj, împovărând şi mai mult sistemul de protecţie socială al României.”, precizează sursa citată.
Asociația avertizează că deciziile luate în perioada imediat următoare vor influența decisiv viitorul unui sector esențial al agriculturii românești.
“În cazul unei lipse de reacţie, toată lumea va avea de pierdut, respectiv agricultorii, consumatorii şi statul.”, se mai arată în comunicat.
Asociaţia “Fruleg-Ro” reuneşte 50 dintre cele mai importante organizaţii și cooperative de producători de fructe şi legume din România, care gestionează cea mai mare parte a suprafețelor horticole organizate în sistem industrial.