-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Știri fresh

A revenit apa în Balta Comana după ce secase aproape de tot! Stăvilarul trebuie însă reparat

A revenit apa în Balta Comana după ce secase aproape de tot! Stăvilarul trebuie însă reparat

21 ianuarie 2025, 18:12

strategia-pentru-reducere-a-emisiilor-de-gaze

Nivelul de dioxid de carbon din atmosferă, în creștere! Ritm „incompatibil“ cu obiectivul de 1,5 grade Celsius

21 ianuarie 2025, 17:12

Moldova marchează un record de producție a energiei regenerabile în toiul crizei energetice

21 ianuarie 2025, 14:45

Alertă de poluare în București

Alertă de poluare a aerului în București! Concentrații foarte mari ale PM10 și PM 2,5 la nivelul Capitalei

21 ianuarie 2025, 14:03

#greenTALKS

Tehnologii inspirate din plante

De la natură la știință: Tehnologii revoluționare inspirate de plante. Productivitatea poate crește cu peste 20%

18 ianuarie 2025, 10:20

#greenTALKS Valentin Krancevic: „Let’s Do It, Romania! este locul unde oamenii se schimbă și devin parte din soluție” - VIDEO

#greenTALKS Valentin Krancevik: „Let’s Do It, Romania! este locul unde oamenii se schimbă și devin parte din soluție” – VIDEO

30 octombrie 2024, 09:02

green-talks-coca-cola-hbc-romania-si-angajamentul-pentru-sustenabilitate-o-strategie-pentru-viitor-interviu-cu-alice-nichita-corporate-affairs-sustainability-director-video

GREEN TALKS. Coca-Cola HBC România și drumul spre sustenabilitate, o strategie pentru viitor. Interviu cu Alice Nichita, Corporate Affairs & Sustainability Director VIDEO

13 august 2024, 07:02

Salveaza Articolul

3 minute de citit

Un miliard de copii condamnați de schimbările climatice

Scris de: Green News | 2 mai 2022, 09:44

criza-generata-de-schimbarile-climatice-condamna-un-miliard-de-copii
© UNICEF/UN0372373/Ocon/AFP-Services

Unicef a publicat ultimul raport, lansat alături de activiști precum Greta Thunberg, raport care redă o lume greu de imaginat pentru viitor.

Conform datelor, aproape jumătate din cei 2,2 miliarde de copii din lume sunt deja expuși unui „risc extrem de mare” generat de poluare si criza schimbărilor climatice, situație „inimaginabil de gravă” , așa cum o descrie șeful ONU. Raportul arată „în esență probabilitatea ca un copil să supraviețuiască schimbărilor climatice”, a spus Nick Rees, unul dintre autori.

Ceea ce înseamnă că aproape fiecare copil ramâne expus, într-o formă sau alta, la efecte devastatoare, de la valuri extreme de căldură, inundații, cicloni, la boli și secetă. Mai mult decât atat, aproximativ 1 miliard de copii trăiesc în zone care se confruntă simultan cu trei sau chiar patru din aceste efecte. India, Nigeria, Filipine și o mare parte din Africa subsahariană sunt în topul listei țărilor cel mai expuse riscurilor de mai sus.

The Climate Crisis is a Child Rights Crisis: Introducing the Children’s Climate Risk Index. New York: United Nations Children’s Fund (UNICEF), 2021.

Raportul este primul care combină hărțile de înaltă rezoluție ale impactului climei și al mediului cu hărțile vulnerabilității copiilor, precum sărăcia și accesul la apă curată, accesul la asistența medicală și educație. Mai exact, cifrele arată 920 de milioane de copii care sunt lipsiți de apă potabilă, 820 de milioane de valuri de căldură și 600 de milioane de boli transmise prin vectori, cum ar fi malaria și febra dengue, maladii care se vor agrava pe măsură ce se răspândesc condițiile climatice adecvate pentru țânțari și agenți patogeni.

Toate datele conduc la concluzii de inechitate „profundă” , cu șanse maxime să se înrăutățească. Conform autorilor, primele 10 țări care prezintă un risc extrem de mare sunt responsabile doar de 0,5% din emisiile globale, ceea ce face ca populația din țările defavorizate să fie și mai expusă.

Ca un apel la acțiune plin de speranță, raportul solicită includerea tinerilor în toate negocierile și deciziile privind problemele de climă, inclusiv la summit-ul ONU Cop26 de la Glasgow programat pentru noiembrie, anul acesta. „Deciziile vor defini viitorul lor. […] Copiii și tinerii trebuie să fie recunoscuți drept moștenitorii de drept ai acestei planete”, spune Henrietta Fore, directorul executiv UNICEF.