...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

#greenTALKS

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: "Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul"

#greenTALKS cu Ioana Botezatu, Head of CSR la SG GSC India & Romania, despre digitalizare și sustenabilitate în practică: „Este esențial să mă gândesc ce fac eu ca să-mi reduc consumul”

11 noiembrie 2024, 12:04

GreenTalks cu Oliver Bolton, CEO Earthly: Inovația și colaborarea, cheia sustenabilității VIDEO

GreenTalks cu Oliver Bolton, CEO Earthly: Inovația și colaborarea, cheia sustenabilității VIDEO

5 martie 2025, 13:06

green-talks-cu-gemma-webb-ceo-si-presedinte-al-returo-sgr-romania-un-model-de-succes-in-reciclare-sau-cum-sustenabilitatea-devine-realitate-video

GREEN TALKS cu Gemma Webb, CEO și președinte al RetuRO-SGR. România, un model de succes în reciclare sau cum sustenabilitatea devine realitate VIDEO

19 august 2024, 08:56

Salveaza Articolul

2 minute de citit

Culturile cerealiere din Moldova sunt puse în periocol din cauza lipsei de precipitații din ultimele luni

Scris de: News Green | 11 februarie 2025, 08:08

An marcat de extreme
Sursa: stiripesurse.ro

Culturile cerealiere de toamnă, în special grâul și floarea-soarelui, sunt afectate de nivelul scăzut de umiditate din sol, conform declarațiilor lui Boris Boincean, șeful laboratorului Sisteme Agricole din cadrul Centrului Național de Cercetare și Producere a Semințelor.

Potrivit acestuia, solul nu a acumulat o rezervă suficientă de apă, iar în lipsa unor precipitații semnificative până în primăvară, există riscul unei noi secete în Republica Moldova. În prezent, deficitul de umiditate în sol depășește 50%. Culturile prășitoare, precum floarea-soarelui, extrag apa din straturile mai adânci ale solului, însă fără aport suplimentar de precipitații, dezvoltarea acestora ar putea fi compromise, potrivit stiripesurse.ro.

„Ne punem speranța în precipitațiile din lunile martie-aprilie, însă probabilitatea unor cantități suficiente este redusă. Recomandăm fermierilor să fie prudenți în alegerea culturilor cu cerințe ridicate de apă, cum ar fi floarea-soarelui și sfecla de zahăr, și să planifice cu atenție semănatul grâului în toamnă”, a precizat Boris Boincean.

În 2024, seceta a afectat aproximativ 350.000 de hectare de teren agricol la nivel național. Pentru a compensa parțial pierderile suferite de fermieri ca urmare a temperaturilor ridicate și a lipsei de precipitații, Guvernul a alocat 100 de milioane de lei din Fondul de Intervenție.

Specialiștii recomandă monitorizarea atentă a condițiilor meteorologice și adoptarea unor măsuri preventive pentru a minimiza impactul secetei asupra culturilor agricole.