...
-+=
Știri

Smart City

Lifestyle

#greenTALKS

Soluții

CSR

Articole salvate

Stiri

Smart City

Lifestyle

#GREENTALKS

Solutii

CSR

Salveaza Articolul

3 minute de citit

Cum a reuşit sistemul danez de garanţie-returnare să atingă 100% circularitate

Scris de: Green News | 30 ianuarie 2023, 13:34

cum-a-reusit-sistemul-danez-de-garantie-returnare-sa-atinga-100-circularitate

Sistemul danez de garanţie-returnare pentru reciclarea sticlelor şi a dozelor de aluminiu este acum complet circular, deoarece a atins zero cheltuieli în 2023 pentru producători şi circularitate economică 100%.

Vestea succesului reciclării din Danemarca prin organizaţia Dansk Retursystem arată că crearea unui model de afaceri care nu costă nimic este posibilă, potrivit State of Green.

Sistemul colectează toate recipientele de unică folosinţă de sticlă şi metal, goale, de la producători şi reciclează materialele în ambalaje noi, iar anul acesta producătorii nu vor mai fi nevoiţi să plătească nimic pentru ca Dansk Retursystem să se ocupe de ambalajele de băuturi.

Costul sistemului danez de garanţie-returnare a fost redus anul trecut la 0,03 de coroane daneze, de la 0,17 în 2017 pentru fiecare ambalaj reciclat.

Mai poţi citi şi: Doar 20% din deşeurile textile generate în România ajung să fie reciclate. Care sunt soluţiile

„Materialele reciclabile sunt la mare căutare în acest moment pe piață”

„Unul dintre factorii majori care au condus la cheltuieli zero în acest an se datorează în primul rând prețurilor favorabile pentru materialele reciclabile, care sunt la mare căutare în acest moment pe piață”, a spus Heidi Schütt Larsen, director de economie circulară la Dansk Retursystem.

Larsen a adăugat că pentru a menţine lipsa cheltuielilor este „important ca fabricile de bere să cumpere materiale reciclate și să le folosească în sticle şi doze noi în loc să cumpere materiale noi”.

Odată cu lipsa costurilor pentru producători, consumatorii pot beneficia de reduceri pentru produsele din sistemul de garanţie-returnare.

Însă Larsen a spus că obţinerea unui model de afaceri 100% circular nu ar fi fost posibilă fără ca industria, vânzătorii şi consumatorii să lucreze împreună.

Mai poţi citi şi: Amendă uriaşă pentru primăria lui Clotilde Armand. Garda de Mediu a descoperit mai multe pericole

Sistemul de Garanţie-Returnare în România

Între timp, în România, producătorii de ambalaje se plâng că statul îi pune să plătească reciclarea de două ori.

„Trebuie să privim acest subiect cu optimism, pentru că suntem la mai puţin de un an distanţă de lansarea Sistemului de Garanţie-Returnare, un sistem solicitat de producători. Deci, nu este un sistem impus printr-o Directivă sau vreun Regulament european. Este un sistem pe care producătorii şi l-au asumat cu costurile de rigoare”, a spus săptămâna trecută, într-o conferinţă de specialitate, preşedintele Asociaţiei Române pentru Ambalaje şi Mediu (ARAM), Alin Vişan.

„Nu este un mod în care lucrurile pot avansa într-o direcţie bună şi am să vă spun de ce. Producătorii au obligaţia financiară de a acoperi costurile cu colectarea şi reciclarea ambalajelor puse în piaţă pentru că acestea devin deşeuri” a adăugat el.

„Facem acest lucru de aproape 20 de ani, prin tarife pe care le plătim colectorilor şi reciclatorilor. O facem la nişte tarife, comparativ cu vestul Europei, poate duble deja. Dar ce vrea ministerul prin această modificare de anul trecut? Ca producătorii să mai plătească încă o dată!”, a mai spus Vişan.

„Pe lângă acest tarif pe care noi îl plătim pentru a asigura colectarea şi reciclarea, va trebui să mai plătim încă o dată o taxă, o contribuţie la Fondul de Mediu, în cazul în care colectorii sau reciclatorii nu îşi fac treaba cum trebuie”, a concluzionat acesta.

Sursa foto: PxHere