Turbinele eoliene funcționează pe un principiu simplu: în loc să folosească electricitatea pentru a produce vânt, ca un ventilator, turbinele eoliene folosesc vântul pentru a produce electricitate. Vântul învârte paletele unei elice în jurul unui rotor, care alimentează un generator ce produce electricitate.
Vântul este o formă de energie solară provocată de o combinație a trei evenimente concurente:
– Soarele încălzește neuniform atmosfera
– Neregularități ale suprafeței pământului
– Rotația pământului.
Tiparele și vitezele fluxului vântului variază foarte mult în Statele Unite, de exemplu, și sunt modificate de corpurile de apă, vegetație și diferențele de teren. Oamenii folosesc acest flux de vânt, sau energie de mișcare, pentru mai multe scopuri: navigare, agricultură și chiar generarea de electricitate.
Termenii „energie eoliană” și „putere eoliană” descriu procesul prin care vântul este utilizat pentru a genera energie mecanică sau electricitate. Această putere mecanică poate fi utilizată pentru sarcini specifice (cum ar fi măcinarea cerealelor sau pomparea apei), sau un generator poate converti această putere mecanică în energie electrică.
O turbină eoliană transformă energia eoliană în electricitate folosind forța aerodinamică de la palele rotorului, care funcționează ca o aripă de avion. Când vântul curge peste lamă, presiunea aerului p e o parte a lamei scade. Diferența de presiune a aerului pe cele două părți ale lamei creează atât portanță, cât și rezistență. Forța de ridicare este mai puternică decât rezistența, ceea ce face ca rotorul să se rotească. Rotorul se conectează la generator, fie direct (dacă este o turbină cu antrenare directă), fie printr-un arbore și o serie de angrenaje (o cutie de viteze) care accelerează rotația și permit un generator mai mic fizic. Această translație a forței aerodinamice în rotația unui generator creează electricitate.