Solutii

Cum începe colectarea separată? Sfaturi practice întru protejarea mediului înconjurător

3
min
23/7/2024

Află aici cum poți recicla și tu colectând separat simplu și ușor. Multă lume nu înțelege exact ce are de făcut în acest sens astfel că am pregătit o serie de pași de urmat.

Colectarea separată este un pas important întru protejarea mediului și a naturii, contribuind la o mai bună calitate a vieții atât pentru noi, cât și pentru cei ce vor locui pe această planetă după ce noi nu vom mai fi.

Iată o serie de pași de urmat pentru a începe colectare separată în functie  de fracțiile colectate.

Identifică tipurile de deșeuri

Afla care sunt categoriile principale de materiale reciclabile: hârtie/carton, plastic, sticlă, metal și deșeuri organice. De asemenea, fii atent la deșeurile periculoase (baterii, electronice, etc.).

Amenajează spații de colectare

Pune coșuri sau containere separate pentru fiecare tip de material reciclat în locuri accesibile în casă (bucătărie, grădină, etc).

Apoi, etichetează clar fiecare coș sau container pentru a evita amestecarea materialelor. Acest lucru va ajuta și ceilalți membri ai familiei să urmeze regulile de reciclare.

Curăță materialele reciclabile

Înainte de a pune materialele în coșurile de reciclare, asigură-te că acestea sunt curate. De exemplu, clătește recipientele de plastic și metal pentru a îndepărta resturile de alimente.

Depozitează corect deșeurile periculoase

Depozitează bateriile, electronicele, și alte deșeuri periculoase separat și du-le la centre specializate de colectare.

Educă familia și prietenii

Nu în ultimul rând, informează-ți familia și prietenii despre importanța reciclării și cum să o facă corect și încearcă să reduci cantitatea de deșeuri generate.

Nu uita să reutilizezi obiectele acolo unde este posibil înainte de a le recicla.

Fii consecvent!

De asemenea, reciclarea trebuie să devină o rutină zilnică. Fii consecvent și nu te descuraja chiar dacă la început pare complicat și anevoios. Dacă urmezi pașii de mai sus vei contribui la reducerea cantității de deșeuri care ajung în gropile de gunoi din România și vei ajuta la conservarea resurselor naturale.

sursa foto: Pixabay.com