Danemarca va transforma 15% din terenurile agricole în păduri și habitate naturale, pentru a reduce utilizarea îngrășămintelor care au afectat nivelul de oxigen în apele locale și au dus la pierderi semnificative ale faunei marine, conform declarațiilor parlamentarilor.
Aproape două treimi din teritoriul Danemarcei sunt utilizate pentru agricultură, făcând-o una dintre cele mai intens cultivate țări la nivel global. În acest context, guvernul danez a alocat 43 de miliarde de coroane (aproximativ 6,1 miliarde de dolari) pentru achiziționarea terenurilor de la fermieri pe parcursul următorilor 20 de ani. Planul prevede plantarea unui miliard de copaci pe aceste terenuri agricole, potrivit Digi24.
Acord cu fermierii
Pentru a coordona aceste eforturi, în august a fost creat un minister dedicat implementării unui acord ecologic stabilit în iunie, cu participarea fermierilor, industriei, sindicatelor și organizațiilor de mediu. Agricultura, principala sursă de emisii de gaze cu efect de seră din Danemarca, reprezintă o provocare semnificativă în atingerea obiectivului de reducere cu 70% a acestor emisii până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.
Problema este accentuată de scurgerile de nutrienți provenite din îngrășăminte, care au dus în acest an la niveluri extrem de scăzute de oxigen în apele daneze, generând preocupări privind impactul asupra ecosistemelor acvatice. Astfel, viitoarele păduri vor echilibra ecosistemele.