CSR

De ce nu poți returna sticlele pentru reciclare la orice oră, chiar dacă automatele sunt disponibile non-stop

1
min
24/6/2024

Legislația privind liniștea publică limitează predarea ambalajelor SGR în anumite intervale orare, chiar dacă automatele funcționează continuu.

Deși automatele de reciclare funcționează continuu, restricțiile legale privind liniștea publică limitează predarea ambalajelor în anumite intervale orare.

Conform legislației, consumatorii pot returna ambalajele sub sistemul garanție-returnare (SGR) la orice punct de returnare, indiferent de locul de achiziție și fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal pentru recuperarea garanției, conform avocatnet.ro.

Totuși, magazinele participante la SGR trebuie să afișeze adresa și programul punctului de returnare, indiferent dacă preluarea se face printr-un automat de tip RVM sau direct în magazin.

Astfel, chiar dacă automatele sunt amplasate în magazine non-stop, returnarea ambalajelor SGR nu este permisă la orice oră. Conform Legii 61/1991 privind ordinea și liniștea publică, zgomotul generat de activitatea de reciclare este interzis între orele 22:00-8:00 și 13:00-14:00 pentru a proteja liniștea locuitorilor. Aceste reguli se aplică în special magazinelor situate în apropierea zonelor rezidențiale, nu celor izolate.