Debitul Dunării la intrarea în România, în zona Baziaș, este estimat să scadă pe parcursul săptămânii viitoare, ajungând la 4.500 mc/s.
Această valoare va fi sub media multianuală a lunii ianuarie, de 4.950 mc/s, în ultimele trei zile ale intervalului prognozat (18–25 ianuarie 2025), conform datelor furnizate de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).
În aval de Porțile de Fier, debitele vor înregistra, în general, o tendință de scădere. Excepție face prima parte a intervalului prognozat, când pe sectorul Călărași–Tulcea se estimează creșteri ale debitului, potrivit g4media.ro.
Debitele râurilor interioare vor fi constante
În ultimele 24 de ore, debitul Dunării la secțiunea Baziaș a scăzut la 6.100 mc/s, valoare care se menține peste media multianuală a lunii ianuarie. În aval de Porțile de Fier, evoluția debitului a variat: scăderi pe sectorul Gruia–Bechet, valori staționare la Corabia și creșteri pe sectorul Turnu Măgurele–Tulcea.
Conform prognozei INHGA, debitele medii zilnice ale râurilor interioare vor fi în general constante. Excepție fac unele cursuri mici din zonele de deal și munte, unde sunt prognozate creșteri ușoare, cauzate de precipitațiile lichide, de intensitate redusă, și de topirea parțială a stratului de zăpadă.
Formațiunile de gheață (gheață la maluri, poduri de gheață, năboi, sloiuri izolate), prezente pe majoritatea râurilor din zonele de deal și munte, vor fi în proces de diminuare, restrângere sau dispariție. În Transilvania și Moldova, însă, acestea se vor menține relativ stabile în prima parte a intervalului prognozat.